Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor crede ca populatia si firmele vor continua sa plaseze bani in depozite bancare, deoarece cresterea proportionala a fiscalitatii pe castiguri nu lasa solutii mai ieftine pentru investitii

Urcare

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor crede ca populatia si firmele vor continua sa plaseze bani in depozite bancare, deoarece cresterea proportionala a fiscalitatii pe castiguri nu lasa solutii mai ieftine pentru investitii

Urcarea brusca a impozitului pe dobanzi de la 1% la 10% nu va provoca un exod al plasamentelor din banci pentru ca aceasta masura a Guvernului este insotita de altele similare pentru celelalte surse de castiguri, ne-a declarat, ieri, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Chiar daca nu va indeparta deponentii de banci, cresterea impozitului pe dobanzi va provoca, in mod sigur, neplaceri investitorilor, pentru ca ei s-au bazat pe un anumit castig, iar acum socotelile le sunt date peste cap.
"Cresterea impozitelor atat pe dobanzi, cat si pe castigurile de la bursa sau din tranzactiile imobiliare nu da sanse investitorilor sa-si schimbe modul in care isi plaseaza banii. Din aceasta cauza, este foarte putin probabil ca bancile sa inregistreze o scadere a volumului de depozite", ne-a declarat Ghetea.

Majorare graduala - sa impaci si bugetul, si investitorii
Presedintele ARB crede ca urcarea brusca a impozitului de la 1% la 10%, la 1 aprilie, ar fi o masura gresita si ca singura solutie pentru a impaca si bugetul de stat, si investitorii ar fi o majorare graduala.
"Un orizont de majorare graduala pana la 1 septembrie ar fi o solutie. De exemplu, la 1 aprilie s-ar putea face o crestere la 3%, prin iulie la 5%, urmand ca la 1 septembrie sa se ajunga la 10%. Astfel s-ar da sansa investitorilor sa-si ia banii planificati.
Totodata, toata lumea ar sti ca de la 1 septembrie iti faci calculele cu un impozit de 10%." Guvernul a propus, iar FMI a fost de acord, ca impozitul pe dobanzi sa creasca de 10 ori la 1 aprilie. Chiar daca in campania electorala actualul Guvern a promis o vitalizare a bursei, acum i-a pus practic o frana prin majorarea in egala masura a impozitului pe castigurile din tranzactii. Se pare ca Executivul a fost fortat sa ia o asemenea decizie, deloc populara, pentru a evita un dezechilibru intre oportunitatile de investitii. Motivatia maririi acestor impozite a fost deja traditionala incercare de acoperire a gaurilor bugetare.

De la 45.000 de lei la 450.000 de lei
La un depozit bancar de 30 de milioane de lei, la 12 luni si la o dobanda de 15%, investitorul se asteapta la un castig de 4,5 milioane de lei, din care scade 45.000 de lei. De la 1 aprilie, este nevoit sa scada 450.000 de lei. Cu cat suma economisita creste, cu atat aceasta diferenta devine mai dramatica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.