Daca pana ieri mai erau indoieli in privinta formulei de conducere a PSD, Biroul Executiv Central a oficializat iesirea lui Adrian Nastase din cursa pentru sefia partidului, lasandu-i loc liber de manevra lui Ion Iliescu.
De fapt, lucrurile s

Daca pana ieri mai erau indoieli in privinta formulei de conducere a PSD, Biroul Executiv Central a oficializat iesirea lui Adrian Nastase din cursa pentru sefia partidului, lasandu-i loc liber de manevra lui Ion Iliescu.
De fapt, lucrurile se pare ca s-au lamurit chiar inaintea BEx-lui, intr-o sedinta intre Iliescu, Nastase si ceilalti lideri ai partidului, fostul sef al statului facandu-i sa se razgandeasca pe cei care in ultimele saptamani au incercat sau chiar i-au contestat pozitia si influenta in tabara fostei puteri. Ideea unei conduceri in tandem a disparut, majoritatea celor prezenti declarandu-si sustinerea pentru Ion Iliescu la functia de presedinte, Adrian Nastase fiind vazut in postul de presedinte executiv. De altfel, fostul premier, si presedinte en titre al social-democratilor, a renuntat la discursul destul de dur pregatit pentru sedinta BEx, rezumandu-se la spicuiri din raportul de activitate, lasandu-l pe fostul presedinte sa traga concluziile si sa traseze elementele viitoare de politica ale partidului. Daca Adrian Nastase a pierdut sefia PSD, el s-a ales in schimb cu cea a unui cabinet din umbra care va monitoriza si amenda activitatea actualului Guvern.

Mai putini sefi
PSD a decis restrangerea structurilor de conducere, renuntand la unele dintre ele. La varf, partidul va fi condus de un presedinte, un presedinte executiv si un secretar general, de altfel singurii care vor fi alesi prin vot direct de Congres. Ei vor candida nu reprezentand platforme diferite, ci in baza unui singur program. Cei trei vor fi secondati de 5 sau 7 vicepresedinti, spre deosebire de 17 cati sunt in prezent.
Nu este insa singura structura care va fi "subtiata". Consiliul National va functiona in continuare, dar cu o componenta redusa numeric. Delegatia Permanenta si Biroul Executiv Central se vor contopi intr-un Birou Executiv National care va cuprinde intre 21 si 25 de membri, fata de actualul BEx care are 165.
Din Biroul Executiv National, care va fi singura structura executiva a PSD, vor face parte presedintele, presedintele executiv, secretarul general, presedintele Consiliului National, cei 5 sau 7 vicepresedinti, presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, 8 presedinti de organizatii judetene reprezentand regiunile de dezvoltare si cate un reprezentant din partea sefilor de Consilii Judetene, primarilor de municipii, de orase si comune, precum si un reprezentant al TSD. De asemenea, la nivelul partidului va functiona un Birou Coordonator format din sefii departamentelor de reactie rapida, in fapt un Guvern alternativ in responsabilitatea presedintelui executiv. Totodata, Secretariatul national al PSD va fi condus de secretarul general, secondat de 7 sau 9 secretari executivi.
Toate acestea vor intra in vigoare o data cu aprobarea de catre Congres, care ar urma sa se desfasoare in prima jumatate a lui martie sau la sfarsitul lui aprilie.

Marea greseala - subordonarea PSD fata de Guvern
Ion Iliescu a tinut sa remarce ca partidul in care a revenit dupa incheierea mandatului prezidential nu mai este acelasi cu cel pe care i l-a predat, in urma cu patru ani, lui Adrian Nastase. Fostul sef al statului a criticat punct cu punct "devierile" din perioada 2000-2004, facandu-l responsabil de acestea, chiar si fara a-l nominaliza, pe Adrian Nastase.
"Marea greseala politica a constat in subordonarea partidului fata de Guvern, chiar conducerea la varf a partidului fiind constituita in mare parte din membri ai Guvernului, multi dintre ei fara nici o experienta politica si fara vreo activitate in partid", a spus Iliescu.
O alta greseala, a aratat el, a fost folosirea de catre unii a pozitiilor ocupate in institutii si servicii publice pentru promovarea intereselor personale sau pentru favorizarea unor grupuri de interese, fapt care a dus la etichetarea de "partid al coruptilor".
Spre deosebire de Nastase, Iliescu a apreciat ca au existat probleme la nivel de comunicare a mesajului partidului. "Insuficienta comunicarii, nu excesul de comunicare, i se poate reprosa PSD, lucru care a insemnat si incorecta ierarhizare a temelor si prioritatilor actelor de comunicare publica, ca si limitarea eforturilor in acest domeniu exclusiv sau prioritar la promovarea imaginii unei persoane, care a avut in ultima instanta efect de bumerang", a explicat liderul social-democrat. Ion Iliescu a criticat, de asemenea, masurile luate de Adrian Nastase in perioada electorala de dezorganizare a unor structuri de conducere, organizarea preliminarelor, negocierile pentru formarea aliantelor si gestionarea proasta a crizei de imagine pe tema fraudarii alegerilor. Nici Ioan Rus nu a fost iertat de fostul sef al statului. Acesta i-a atras atentia liderului transilvanean ca partidul are o problema de lideri in masura in care nu poate sa formeze altii decat cei de acum. Iliescu a atras atentia si asupra aspiratiilor tinerilor pesedisti, apreciind ca, inainte de a tinti functii de conducere, acestia ar trebui sa aiba un "stagiu minim" in partid. "Nu mai avem dreptul sa asistam la acte arbitrare de promovare a unor lideri care nu reprezinta pe nimeni in partid, dar care sustin pe unul sau pe altul dintre cei care compun grupurile de interese din partid", a spus Iliescu.
Cat ii priveste pe cei cu "probleme de imagine", liderul PSD si-a sfatuit colegii sa-i "ajute" pe acestia sa se retraga din primele randuri, iar pe cei in cauza sa ceara organelor de cercetare sa stabileasca daca sunt vinovati sau nu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.