Guvernul francez a lansat unul dintre cele mai mari programe de privatizare din Europa, care cuprinde, printre altele, trei importante companii din domeniul energetic - Electricité de France, Gaz de France si Areva, pentru o valoare estimata la 19 m
Guvernul francez a lansat unul dintre cele mai mari programe de privatizare din Europa, care cuprinde, printre altele, trei importante companii din domeniul energetic - Electricité de France, Gaz de France si Areva, pentru o valoare estimata la 19 miliarde de euro, transmite agentia Reuters, citata de Mediafax.
Pe parcursul verii vor fi scoase la vanzare actiuni ale unor importante companii din industria energetica, culminand cu privatizarea grupului Electricité de France (EDF), la finalul anului 2005.
Guvernul spera sa obtina 8-11 miliarde de euro din privatizarea partiala a EDF, chiar daca proiectul a starnit nemultumirea salariatilor si a unor politicieni.
Marti, muncitorii din electricitate au demarat o greva de protest de 24 de ore, contestand proiectul de privatizare si reformele din sanatate.
Greva a imobilizat sase la suta din electricitatea produsa in Franta si a fortat compania EDF sa cumpere energie electrica din strainatate pentru a suplini pierderile.
EDF are datorii de 2,44 miliarde de euro, in timp ce actiunile sunt evaluate la 20,3 miliarde de euro. Situatia grupului Gaz de France (GDF) este mult mai buna, potrivit unor surse implicate in procesul de privatizare.
Surse din industrie au estimat ca Franta ar putea obtine 7-8 miliarde de euro din vanzarea a 30 la suta din actiunile GDF si 35-40 la suta din titlurile firmei de energie nucleara Areva.
Valoarea de piata a GDF este de 12 miliarde de euro, iar cea a companiei Areva de 10 miliarde de euro.
Prima companie privatizata de Guvernul de la Paris, la inceputul lunii aprilie, va fi Société des Autoroutes du Nord et de l'Est de la France (SANEF), al patrulea mare operator de autostrazi din Europa, a mai spus Gaymard.
Vanzarea sistemului de autostrazi SANEF este a treia in acest sector, dupa cea din 2002 a retelei ASF si din 2004 a companiei Autoroutes Paris Rhin-Rhone. Guvernul spera sa incaseze 1,3 miliarde de euro pentru 25-30 la suta din actiunile SANEF care vor fi scoase la vanzare. SANEF gestioneaza 1.700 de kilometri de autostrazi cu taxa din nordul tarii, intre Alsacia si Normandia.
Ministrul Bugetului, Jean-François Cope, a anuntat ca statul francez va mai scoate la vanzare in 2005 o serie de constructii si active industriale, estimate la 800 milioane de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.