Asa cum era de asteptat, nu toata lumea vede cu ochi buni nominalizarea lui Clint Eastwood si a ultimului sau film, "Million Dollar Baby", la premiile Oscar. Cele mai multe obiectii nu vin insa din partea criticilor de specialitate, cum ar fi fost no
Asa cum era de asteptat, nu toata lumea vede cu ochi buni nominalizarea lui Clint Eastwood si a ultimului sau film, "Million Dollar Baby", la premiile Oscar. Cele mai multe obiectii nu vin insa din partea criticilor de specialitate, cum ar fi fost normal, ci din partea persoanelor cu handicap si a numeroaselor asociatii care le reprezinta, relateaza site-ul CNN. Acestea sustin ca pelicula lui Eastwood promoveaza ideea ca oamenii cu un handicap grav si ireversibil isi doresc mai degraba sa moara decat sa traiasca o viata nedemna. "Million Dollar Baby" este povestea unui fost antrenor de box, Frankie Dunn (Clint Eastwood), care devine mentorul energicei luptatoare Maggie Fitzgerald (Hilary Swank). Cei doi ajung sa aiba o relatie cu totul speciala, gen tata-fiica, dupa ce Maggie, antrenata de Frankie, reuseste sa castige titlul de campioana. Maggie primeste insa o lovitura dura de la una din adversare si ramane paralizata de la gat in jos. Cand intelege ca orice sansa de recuperare este pierduta, Maggie decide ca ar fi mai bine sa moara si ii cere lui Frankie s-o ajute sa-si puna capat zilelor, lucru care se si intampla in cele din urma. Pentru interpretarea din aceasta pelicula, Hilary Swank a primit Globul de Aur la categoria cea mai buna actrita in rol principal, iar Clint Eastwood a castigat Globul de Aur la categoria cel mai bun regizor si premiul asociatiei Directors Guild of America.
Suparati ca un astfel de film primeste premii dupa premii, organizatiile care lupta pentru drepturile persoanelor cu handicap au sarit ca arse si au incercat sa desfiinteze pelicula lui Eastwood si sa impiedice comiterea unei mari nedreptati care in opinia lor ar fi acordarea Oscarului celebrului regizor sau filmului sau. Cei mai duri detractori ai acestei pelicule au ajuns chiar sa spuna ca "Million Dollar Baby" reprezinta mai mult decat o simpla propaganda pentru "legalizarea sinuciderilor asistate". Marcie Roth, director executiv in cadrul Asociatiei "The National Spinal Cord Injury", spune ca "din nefericire, mesajul din "Million Dollar Baby" nu face altceva decat sa ajute la perpetuarea unei idei pe care noi incercam de zeci de ani s-o facem sa dispara, aceea ca lezarea maduvei spinarii este chiar mai cumplita decat moartea".
"Este un film pentru oameni maturi, in care personajele fac anumite lucruri cu care nu trebuie sa fim neaparat de acord", le raspunde acestora criticul de film Roger Ebert, care lucreaza pentru publicatia americana Chicago Sun-Times. Din punctul lui de vedere, "Million Dollar Baby" este filmul anului 2004, chiar daca dezaproba decizia luata de Frankie. "Ce rost ar mai avea sa ne uitam la filme daca ne asteptam ca personajele acestora sa faca ceea ce credem noi ca ar fi corect?", mai spune Ebert.
Criticii mai putin conservatori sunt insa de cu totul alta parere. "Sunt convinsa ca pelicula lui Eastwood va trimfa in seara Oscarurilor pentru ca in ea se regaseste perfect propaganda Hollywoodului cu privire la uciderea persoanelor handicapate", precizeaza criticul de film Debbie Schlussel, intr-un comentariu extrem de dur la adresa acestei pelicule, publicat pe site-ul sau.
Eastwood a refuzat sa acorde orice interviu pe aceasta tema, dar a precizat pentru New York Times ca filmul sau nu s-a abatut prea mult de la sursa originala, o povestire scrisa de F.X. Toole. "Felul in care au actionat personajele din film este, bineinteles, diferit de felul in care as fi actionat eu daca ma confruntam cu o situatie asemanatoare in viata reala. (...) Fiecare poveste este insa "ce-ar fi fost daca..."", precizeaza Eastwood.
Criticii celebrului regizor par convinsi de faptul ca acest film nu este altceva decat un nou atac al lui Eastwood impotriva persoanelor cu handicap. In 2000, Eastwood a fost nevoit sa depuna marturie in fata unei comisii dupa ce o femeie handicapata l-a dat in judecata pentru ca hotelul sau din Carmel, California, nu avea rampa pentru scaunele cu rotile.
Asociatia persoanelor cu handicap "Not Dead Yet" (Nu suntem morti inca) este convinsa ca la Hollywood are loc o campanie in toata regula impotriva persoanelor cu handicap, mesajul din "Million Dollar Baby" rega-sindu-se si in pelicula "Mar adentro" a cineastului spaniol Alejandro Amenabar. "Mar adentro", cu Javier Bardem in rolul principal, prezinta povestea adevarata a luptei duse timp de 30 de ani de Ramon Sampedro, paralizat complet, pentru dreptul sau de a-si pune capat zilelor. Filmul lui Amenabar este, de asemenea, nominalizat la Oscar la categoria cel mai bun film strain. Ambele pelicule se folosesc de stereotipul ca oamenii cu handicap nu pot duce o viata demna, spune Stephen Drake, cercetator in cadrul asociatiei "Not Dead Yet", care a organizat actiuni de protest in fata cinematografelor in care rula pelicula lui Eastwood. "Pur si simplu nu-mi pot imagina situatia in care ar fi premiat sau ridicat in slavi de toata lumea un film cu un puternic mesaj anti- homosexualitate", mai spune Drake.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.