Cei care traiesc si muncesc in aceasta tara de cel putin sase luni pot solicita drept de rezidenta. Masura nemultumeste celelalte state membre UE, in conditiile in care viitorii rezidenti vor beneficia de drept de sedere in orice tara din Uniune

Cei care traiesc si muncesc in aceasta tara de cel putin sase luni pot solicita drept de rezidenta. Masura nemultumeste celelalte state membre UE, in conditiile in care viitorii rezidenti vor beneficia de drept de sedere in orice tara din Uniune

Madridul a decis introducerea amnistiei in cazul imigrantilor ilegali care traiesc si muncesc in Spania, masura putand avea implicatii dincolo de granitele tarii, relateaza EUobserver. Decizia, ce va afecta pana la un milion de persoane, a intrat in vigoare la inceputul acestei saptamani. In urmatoarele trei luni, autoritatile de la Madrid vor accepta solicitari din partea imigrantilor care pot dovedi
ca traiesc in Spania de cel putin sase luni si ca au un loc de munca in aceasta tara.
Obiectivul Guvernului spaniol este de a controla problema destul de serioasa a imigrantilor ilegali.
Decizia ar putea avea consecinte si pentru restul Europei, deoarece acordarea dreptului de rezidenta imigrantilor din Spania inseamna ca acestia vor avea dreptul de a trai si munci oriunde in Uniunea Europeana. In aceste conditii, decizia autoritatilor spaniole a dat nastere unui val de nemultumiri in cateva capitale europene.
"Cei vizati prin aceasta initiativa vor putea foarte bine sa mearga mai departe in Franta sau Germania", a declarat Otto Schily, ministrul german de Interne. "Trebuiau mai intai analizate consecintele asupra restului Europei", a adaugat oficialul german. Opinia lui Schily este impartasita si de Rita Verdonk, ministrul Imigrarii din Olanda.
Comisia Europeana (CE), care militeaza pentru armonizarea normelor in aceasta privinta, a anuntat ca Spania are tot dreptul de a introduce aceste masuri. Cu toate acestea, un purtator de cuvant al Executivului de la Bruxelles a declarat ca "impartasirea mai eficienta a informatiilor si coordonarea intre statele membre UE ar avea un efect pozitiv". In prezent, numeroase state membre cauta metode de a rezolva problema imigrarii, aceasta fiind una dintre prioritatile agendei politice a liderilor europeni, dupa valul de refugiati "cu acte in regula", in special din Africa, ce doresc sa ajunga in Europa. Abordarea acestei probleme variaza, insa, de la tara la tara.

Marea Britanie, Franta si Olanda inaspresc reglementarile
In timp ce Spania a introdus amnistia in cazul imigrantilor ilegali, Marea Britanie a dezvaluit, la randul sau, cateva initiative menite sa inaspreasca politica de imigrare pentru cetatenii din afara Uniunii Europene. Londra doreste sa introduca un sistem de punctaj pentru imigrantii care vin in Marea Britanie din motive economice si propune ca refugiatii sa nu mai poata avea dreptul de a ramane permanent in aceasta tara. In Franta au loc, de asemenea, discutii privind posibilitatea introducerii unui sistem de "cote", in aceasta privinta. Dominique de Villepin, ministrul francez de Interne, va inainta, in cursul acestei luni, o propunere legata de nevoia de imigranti si de modalitatile de rezolvare a problemei imigrantilor ilegali.
Si Guvernul olandez studiaza aceasta problema. Saptamana trecuta, autoritatile olandeze au propus un regim mai strict in ceea ce priveste acceptarea imigrantilor, care vor trebui sa treaca atat un test de limba, cat si unul de cunoastere a tarii.
In cadrul programului UE (pe cinci ani) privind Justitia si Afacerile Interne, adoptat in noiembrie, tarile Uniunii vor trebui sa implementeze, pana in 2010, o politica comuna privind azilul si imigrarea. Politica UE este menita sa combata imigrarea ilegala si sa creasca numarul de imigranti calificati - in principal pentru a rezolva problema unei populatii europene din ce in ce mai imbatranite. Autoritatile de la Bruxelles iau, de asemenea, in considerare introducerea unui sistem de carte verde, similar celui din Statele Unite, pentru a atrage forta de munca inalt calificata. Imigrarea ramane o problema foarte delicata, numeroase state membre UE implementand politici de interzicere a accesului muncitorilor din Europa Centrala si de Est.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin