Legislatia romaneasca in domeniul reorganizarii judiciare si a falimentului favorizeaza procedura de reorganizare a companiilor cu datorii, desi o mare parte dintre acestea ajung in final in faliment, intrucat nu isi pot plati obligatiile, potrivit u
Legislatia romaneasca in domeniul reorganizarii judiciare si a falimentului favorizeaza procedura de reorganizare a companiilor cu datorii, desi o mare parte dintre acestea ajung in final in faliment, intrucat nu isi pot plati obligatiile, potrivit unui studiu realizat de agentia de rating Coface Intercredit. Compania a realizat, la inceputul lunii februarie, o analiza comparativa a falimentelor din Europa Centrala si de Est.
"Din situatiile comparative dintre Romania si celelalte tari din Europa Centrala si de Est, observam conditii minime atunci cand o societate comerciala cu raspundere limitata se infiinteaza si conditii multiple la declararea unei firme in faliment, desi starea de insolventa este indeplinita, respectiv disponibilitatile banesti nu acopera datoriile certe, lichide si exigibile", spun analistii Coface Intercredit.
Numarul reorganizarilor judiciare din Romania este mai mare decat cel cumulat din Cehia, Ungaria, Polonia, Slovenia si Slovacia, in conditiile in care Ungaria are un numar de 430.000 de societati active, comparabil cu cel din Romania, iar Polonia are 2,5 milioane de firme active.
Potrivit analizei, 3.353 de firme au intrat, anul trecut, in Romania, in incapacitate de plata, iar instantele judecatoresti au aprobat reorganizarea judiciara a 2.283 de companii, in timp ce numarul falimentelor declarate a fost de 836. Numarul firmelor active a fost de 461.866. Prin comparatie, in Ungaria, din 7.687 de cazuri de insolventa pentru 7.663 a fost declarat falimentul, iar tribunalele au acceptat procedura de reorganizare judiciara pentru numai 24 de companii. In unele tari, cum ar fi Bulgaria si Croatia, procedura de reorganizare nu este prevazuta de lege, iar in Slovacia nu a fost aplicata in nici un caz.
Plafonul de 3.000 de euro, considerat prea ridicat
Potrivit Coface Intercredit, procedura falimentului este foarte greoaie in Romania, de circa patru ani.
In Bulgaria, termenul de finalizare este de aproximativ doi ani, iar in Ungaria intre doi si patru ani. De asemenea, procedura poate dura pana la sapte ani, si, respectiv, noua ani, in Slovenia si Croatia.
Unul din impedimentele in declansarea falimentului unui debitor in Romania este considerat a fi plafonul minim al datoriilor prevazut de lege, de 3.000 de euro.
In Bulgaria, Polonia, Slovenia si Croatia legislatia nu a impus nici un fel de limitare, in vreme ce in Ungaria creanta minima este de 800 de euro. Reprezentantii Coface considera ca o eliminare a acestui plafon ar duce in mod inevitabil la o crestere a cererilor de faliment, in urma reactiei normale a firmelor la intarzierile de plata inregistrate de societatile debitoare.
Agentia de rating apreciaza ca exista un vid legislativ pentru datoriile de pana la 3.000 de euro, care nu pot fi inregistrate in contabilitate ca sume deductibile fiscal decat dupa pronuntarea unei sentinte de faliment. In plus, practica judiciara permite foarte greu declansarea procedurii de faliment. Studiul citat contine un exemplu al unei firme din Romania care avea o datorie de 98.000 de euro, termenul de plata fiind depasit cu mai mult de sase luni.
Societatea creditoare a introdus o cerere de faliment, in situatia in care creanta indeplinea conditiile Legii 64/1995 privind falimentul si reorganizarea judiciara, de a fi certa, lichida si exigibila.
Instanta a respins actiunea, intrucat firma debitoare reusea sa isi achite, in fiecare luna, intretinerea de 2,5 milioane de lei, astfel ca nu a fost considerata ca fiind in incetare de plati. Ulterior, firma creditoare a obtinut o sentinta in pretentii pentru suma de 98.000 de euro. Societatea debitoare nu a avut nici un bun de executat, astfel ca a intrat, in final, in faliment.

Inasprirea conditiilor ar curata Registrul Comertului
Coface mai evidentiaza si capitalul social minim pentru constituirea unui SRL, de 54 de euro, in timp ce in celelalte tari acesta variaza intre 2.500 si 12.300 de euro.
Agentia observa ca in anul 1997, cand a fost stabilita majorarea capitalului social minim legal al SRL la 2 milioane de lei, s-a inregistrat o diminuare substantiala a numarului acestora. Desi termenul de majorare a fost prelungit, 168.243 de firme au fost dizolvate. Reprezentantii Coface apreciaza ca, daca un numar atat de mare de companii nu si-au putut continua functionarea legala dintr-o cauza minora, un numar mult mai mare si-ar putea inceta activitatea la o majorare a capitalului minim la 12.000 de euro, nivel stabilit in Ungaria si Polonia. Compania a propus eliminarea societatilor nefunctionabile prin radierea acestora, in urma neindeplinirii unor conditii cerute de lege, cum ar fi expirarea valabilitatii sediului social, a mandatului administratorului.
Radierile nu sunt realizate in practica, din lipsa de fonduri si din lipsa de preocupare a autoritatilor abilitate. Coface Intercredit Romania este o filiala a grupului Coface Inercredit Holding din Franta, care ofera servicii de evaluare a riscului de credit, servicii de colectare de creante comerciale si credite bancare neperformante.
Basescu: Cei care s-au obisnuit sa fie sustinuti
de stat vor disparea
Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, ca "socul" integrarii in UE va zdruncina mare parte din economia romaneasca, in special cea care nu va avea performanta in management, care nu s-a obisnuit sa traiasca in competitie, ci sa fie sustinuta de stat. Seful statului a apreciat, la o masa rotunda cu oameni de afaceri organizata de "Business Review", ca Romania va absorbi socul integrarii, daca va fi pregatita managerial si tehnologic. El a adaugat ca, deoarece in domeniul tehnologic nu va fi pregatita 100 la suta, macar din punct de vedere managerial sa fie.
Presedintele Basescu a declarat, de asemenea, ca, pentru actuala administratie de la Bucuresti, perioada 2005-2006 este decisiva pentru integrarea in UE, deoarece nimeni nu mai poate lua o decizie politica in acest sens. El a precizat ca integrarea nu mai este o problema de diplomatie, ci una legata de ceea ce se intampla in interiorul tarii.
Seful statului a mai spus ca nerealizarea performantelor interne ar face ca integrarea sa fie "un chin major pentru toata populatia", iar daca Romania este nepregatita, aderarea "ar face mai mult rau".
"Romania este obligata sa spuna <> la 1 ianuarie 2007 si nu Bruxelles-ul sa spuna <>", a mai spus Basescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.