Metodele de selectare a produselor sunt inca neclare: premierul vrea licitatii, ministrul Sanatatii nu confirma. Pensionarii, victime sigure ale economiilor la buget.
In comisia care va hotari ce "leacuri" va subventiona Executivul nu exista

Metodele de selectare a produselor sunt inca neclare: premierul vrea licitatii, ministrul Sanatatii nu confirma. Pensionarii, victime sigure ale economiilor la buget.
In comisia care va hotari ce "leacuri" va subventiona Executivul nu exista decat un singur economist

Imediat ce a fost instalat in scaunul de ministru al Sanatatii, Mircea Cinteza a iesit pe piata
cu o declaratie-bomba: "listele cu medicamente compensate se vor modifica". La cateva zile, acesta a venit cu o noua... surpriza: dupa elaborarea noilor liste, pensionarii cu venituri lunare de pana la 6 milioane de lei nu vor mai beneficia de medicamente compensate cu 90 la suta. Premierul Calin Popescu Tariceanu doreste ca pentru listele de medicamente compensate sa fie organizate licitatii. Cinteza spune ca noile liste vor fi elaborate de Comisia de Strategie Terapeutica, dupa ce "unele institutii", pe care nu le-a nominalizat, vor calcula cu cat vor impovara aceste medicamente bugetul. Totodata, exista riscul ca importatorii sa faca presiuni pentru a avea cat mai multe produse pe liste.
Inainte de a fi numit ministru al Sanatatii, Mircea Cinteza, care ocupa, inca, functia de presedinte al Colegiului Medicilor din Romania, a organizat, impreuna cu cativa colegi de breasla, in fata Ministerului Sanatatii (MS) un miting si a inaintat ministrului Sanatatii de atunci, Ovidiu Brinzan, un memoriu. Printre altele, in document se cerea "ca bugetul Sanatatii pe anul 2005 sa fie reconsiderat la valoarea de 5-6 la suta din PIB, iar Fondul National Unic al Asigurarilor de Sanatate sa fie separat de bugetul consolidat al statului". El si ceilalti medici au motivat actiunea de protest, din decembrie 2004, prin aceea ca pentru sanatate se aloca "o suma derizorie de bani".
La cateva saptamani dupa organizarea marsului, Cinteza a fost numit ministru al Sanatatii. Programul de guvernare anuntat de primul-ministru a fost suficient de clar la capitolul sanatate: "intregul cost al medicamentelor esentiale pentru ingrijirea sanatatii va fi acoperit din fondul asigurarilor sociale, fiecare pacient urmand a achita doar o contributie fixa minimala pentru fiecare reteta eliberata". Ulterior, ministrul Cinteza a declarat ca va modifica listele cu medicamente compensate si ca pensionarii nu vor mai beneficia, dupa intocmirea noilor liste, de compensatia de 90 la suta. El a mai spus ca membrii Comisiei de Strategie Terapeutica a MS vor elabora aceste liste. Dupa cateva zile, mai exact in data de 27 ianuarie a.c., premierul Tariceanu a afirmat ca includerea medicamentelor pe lista produselor compensate va avea loc in urma organizarii unor licitatii cu producatorii, iar castigatorii vor fi desemnati pe baza criteriului cel mai mic pret oferit. Motivandu-si decizia, acesta a sustinut ca "bugetul nu-si poate permite sa-i faca pe unii bogati de la o zi la alta. Am cerut o analiza minutioasa a contractelor publice si vom elimina comisioanele grase".
La patru zile dupa afirmatiile premierului Tariceanu, pe o cu totul alta lungime de unda decat seful sau, ministrul Sanatatii a declarat ca "vor exista doua liste de medicamente compensate, una de baza, care va cuprinde un numar mai mare de medicamente, compensate in proportie de 80 la suta, si cea de-a doua lista cu medicamente de generatie mai noua, care vor fi compensate in procent de 40 la suta. Aceste procente de compensare ar putea fi modificate, insa in proportii mici, in functie de calculele de evaluare a listelor.
Noul sistem de compensare a medicamentelor va fi functional de la sfarsitul lunii martie a acestui an. In prezent, exista doua liste care cuprind medicamente compensate in proportie 50, 65 si 90 la suta. Pe aceste liste se regasesc peste 240 de medicamente". El nu a facut nici o referire la declaratiile premierului privind organizarea licitatiilor.

Brinzan: E periculos ce se incearca acum. Se deschide o cutie a Pandorei
"Sunt de acord ca listele cu medicamente compensate sa fie revizuite periodic, insa este un lucru periculos renuntarea la programul compensatelor cu 90 la suta pentru pensionari. In acest program figurau medicamente uzuale, utile, consumate de catre pensionarii cu venituri mici. Varstnicii sunt cei mai mari consumatori de medicamente. Este posibil ca elaborarea noilor liste cu compensate sa deschida o cutie a Pandorei. Exista riscul aparitiei unor presiuni imense pentru a aparea unele medicamente scumpe pe aceste liste", ne-a spus fostul ministru al Sanatatii Ovidiu Brinzan. Probabil ca la acest lucru s-a gandit si premierul Tariceanu cand a lansat ideea organizarii licitatiilor si a spus ca bugetul nu-si permite sa-i imbogateasca pe unii de la o zi la alta.

Celea: Deciziile trebuie sa fie luate de oameni care au habar de economie
La randul sau, fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Celea, este de parere ca din Comisia de Strategie Terapeutica trebuie sa faca parte si "farmaco-economisti" care sa stie atat preturile medicamentelor si consumul pe piata, cat si eficienta lor. Aceasta comisie este formata din 15 membri, un vicepresedinte si doi co-presedinti. Dintre acestia patru sunt farmacisti, unul este economist si restul sunt medici... Pe de alta parte, din Comisia de Strategie Terapeutica fac parte si doi membri ai Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM), lucru care este "normal".

Presedintele ANM: Judecam toate medicamentele dupa aceeasi unitate de masura
Magdalena Badulescu, presedintele ANM, ne-a declarat: "Noi ne ocupam cu autorizarea de punere pe piata a medicamentelor. Evaluarea se face in aceiasi parametri atat pentru medicamentele romanesti, cat si pentru cele straine.
Nu putem avea pareri diferite deoarece avem aceeasi unitate de masura. Reglementarile dupa care se evalueaza sunt aprobate prin ordin de ministru.
Daca dupa punerea pe piata apar reactii adverse la pacienti, medicii trimit la noi fise de reactii adverse cu toate datele. Noi am primit cateva fise si am facut verificari. Dar, aici totul tine si de biodisponibilitatea pacientilor".

Sicomed: Ne asteptam la presiuni din partea importatorilor
Producatorii de pe piata romaneasca se asteapta ca importatorii sa faca "presiuni" pentru a avea cat mai multe produse pe noile liste. "Este de asteptat ca importatorii sa faca eforturi pentru ca pe lista de medicamente compensate sa se afle cat mai multe dintre produsele acestora.
Si depinde de Guvern sa aiba o strategie transparenta privitor la alcatuirea listei si sa nu cedeze presiunii acestora. In functie de rezultat, pe care inca nu il cunoastem, Sicomed va fi afectat intr-un mod pozitiv sau negativ.
Cel mai important este insa ca Guvernul sa aiba o strategie de compensare bine definita si sa o mentina", ne-a declarat Klaas Postema, reprezentant al Sicomed.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.