Fondul Monetar International a strans cu usa guvernul Tariceanu, obligandu-l sa adopte cat mai repede masuri antisociale, cresteri de preturi si posibilitatea inghetarii salariilor bugetarilor. Guvernul Tariceanu a incheiat ieri prima runda de negoci

Fondul Monetar International a strans cu usa guvernul Tariceanu, obligandu-l sa adopte cat mai repede masuri antisociale, cresteri de preturi si posibilitatea inghetarii salariilor bugetarilor. Guvernul Tariceanu a incheiat ieri prima runda de negocieri in vederea semnarii unui nou acord cu Fondul Monetar International. Potrivit premierului Calin Popescu Tariceanu, discutiile cu reprezentantii FMI s-au derulat intr-o atmosfera "productiva", situatia Romaniei fiind buna, "in grafic". Cu toate acestea, Tariceanu a fost nevoit sa anunte ieri o serie de masuri antisociale. Asa cum insa ne-am obisnuit de mai bine de 15 ani, atunci cand un guvern a trebuit sa anunte masuri dezagreabile, s-a gasit ca scuza "greaua mostenire". El a aratat ca, in mandatul fostului Cabinet, in principal in 2004, au fost inregistrate "serioase si grave derapaje" de la masurile convenite cu FMI, transpuse in practica inclusiv prin majorarea salariilor peste limitele stabilite.
Fara a afirma ca de vina e fostul guvern sau reforma fiscala a actualului, FMI a conditionat semnarea unui nou acord de luarea unor masuri drastice pentru acoperirea deficitului bugetar. Astfel, 1 aprilie 2005 va aduce cu sine o "mare pacaleala" pentru toti romanii prin cresterea in avalansa a preturilor la utilitati si introducerea unor noi impozite. Se va realiza totodata o majorare a impozitului pe tranzactiile imobiliare efectuate de persoanele juridice, de la 10% la 16%, autoritatile intentionand sa impoziteze, la un moment dat, dar cel mai probabil pana la sfarsitul anului in curs, inclusiv tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice. De la 1 aprilie 2005, guvernul va majora impozitul pe veniturile din dobanzi si impozitul pe castigurile din capital, in ambele cazuri fiind operata aceeasi crestere, respectiv de la 1% la 10%. Autoritatile romane au negociat cu reprezentantii FMI majorarea accizelor la uleiuri minerale, tutun si alcool, cu trei luni mai devreme fata de termenul initial, respectiv de la 1 aprilie in loc de 1 iulie 2005.
Potrivit vicepremierului Videanu, se ia in calcul si o alta majorare suplimentara a accizelor, la sfarsitul acestui an, in cazul in care se va constata ca veniturile colectate la acest capitol sunt mai mici decat estimarile. Tot de la 1 iulie se va acciza energia electrica si termica, iar de la 1 aprilie va creste pretul la gaze naturale. in acelasi context, Videanu a anuntat ca din cauza veniturilor reduse la capitolul salarii exista o mare posibilitate ca bugetarii sa nu mai primeasca indexarea stabilita prin lege la 1 octombrie. De altfel, atat premierul cat si vicepremierul au tinut sa precizeze ca fosta guvernare a promis salarii mai mari, dar nu a trecut in bugetul pe 2005 sumele necesare pentru acoperirea lor in anul in curs.

"Impozitul pe dobanzi sa nu se aplice retroactiv"

Majorarea impozitului pe dobanzi de la 1% la 10% de la 1 aprilie va da peste cap calculele multor romani care au depusi banii in banci. "Ar fi fost bine ca termenul de aplicare a acestei masuri sa fie mai lung. Cei care si-au facut depozite pe un an sau pe mai multe luni si care reprezinta majoritatea si-au facut anumite socoteli si acum se vor trezi cu bani mai putini. Nu ar fi normal ca masura sa se aplice retroactiv, ci sa se aplice doar pentru cei care fac depozite de la 1 aprilie", ne-a declarat ieri Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.