Comunitatile chinezesti de pe intreg globul sarbatoresc, astazi, inceperea Anului Cocosului, semn favorabil din punct de vedere economic, dar care cere multa toleranta. Noul an evidentiaza importanta familiei si consolidarea relatiilor interumane. To
Comunitatile chinezesti de pe intreg globul sarbatoresc, astazi, inceperea Anului Cocosului, semn favorabil din punct de vedere economic, dar care cere multa toleranta. Noul an evidentiaza importanta familiei si consolidarea relatiilor interumane. Totodata, sarbatoarea puncteaza sfarsitul iernii si inceputul primaverii.
In acest an, pentru prima data in Romania, Ambasada Republicii Chineze si Centrul Cultural Romania - China au organizat o serie de manifestari dedicate inceperii Noului An, dar si a Festivalului Primaverii. Cei interesati de cultura chineza sunt asteptati maine, intre orele 15.00 si 19.00, in parcul Nichita Stanescu (situat pe Calea Victoriei), unde organizatorii le-au pregatit spectacole de muzica, dans si teatru traditional, mancaruri chinezesti si focuri de artificii.

Traditii si obiceiuri
Noul An Chinezesc este cel mai important eveniment al anului, fiind celebrat de chinezii din intreaga lume prin procesiuni in strada, unde sunt aprinse mii de lanterne. Chinezii cred ca spiritele rele sunt peste tot in aceasta perioada si, pentru a le alunga, aprind lanterne si artificii.
Uneori, pentru a indeparta spiritele si pentru a atrage norocul, chinezii isi sigileaza ferestrele si usile cu benzi de hartie rosie. In seara ajunului Anului Nou, chinezii se spala pe corp, pentru a alunga spiritele rele si ghinioanele. Exista traditia achitarii tuturor datoriilor si a impacarii cu toate persoanele certate, reintalnirea tuturor rudelor, precum si cinstirea memoriei stramosilor. Masa de Anul Nou este foarte bogata si variata, servindu-se 12 feluri de mancare, printre care coltunasii (aduc bogatie mai ales daca in ei se pune si o moneda), pestele (simbolizeaza belsugul si se mananca in prima zi a noului an), frunzele de mustar (inseamna longevitate) si guliile (aduc noroc). Desertul specific este nian-gao, un fel de prajituri ce simbolizeaza prosperitatea intregii familii. In prima zi a noului an nu se face curatenie, nu se arunca apa afara si nu se folosesc portile din spatele casei. Membrii familiei trebuie sa fie politicosi, veseli si binevoitori, trebuie sa evite discutiile in contradictoriu si sa mearga la temple.
Manifestarile dedicate noului an se incheie in a 15-a zi cu o alta festivitate - Sarbatoarea Lampioanelor. Cu aceasta ocazie se prezinta dansurile Dragonului si Leului.
Se estimeaza 1,97 miliarde de deplasari
Ca in fiecare an, cea mai mare migratie umana de pe planeta are loc cu ocazia Anului Nou chinezesc, in acest an, autoritatile chineze prevazand efectuarea a 1,97 miliarde de deplasari cu autobuze, trenuri, vapoare sau avioane. Potrivit estimarilor, cu ocazia Anului Nou, chinezii vor trimite peste o suta de milioane de SMS-uri cu urari.
In China, festivitatile de trecere in noul an sunt cu atat mai importante cu cat Anul Cocosului nu va avea "lichun", prima zi a primaverii in calendarul agricol.
Specialistii in astrologie chineza spun ca Anul Cocosului se anunta favorabil pe plan economic, insa este nevoie de multa toleranta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.