Pe de alta parte, ar fi descurajate tranzactiile speculative. De altfel, potrivit unor surse guvernamentale, confirmate saptamana trecuta si de vicepremierul Adriean Videanu, deficitul de cont curent este mult mai mare decat cel declarat oficial de n
Pe de alta parte, ar fi descurajate tranzactiile speculative. De altfel, potrivit unor surse guvernamentale, confirmate saptamana trecuta si de vicepremierul Adriean Videanu, deficitul de cont curent este mult mai mare decat cel declarat oficial de numai 6,5. In realitate, acesta se situeaza la 8,2 la suta din PIB. In conditiile in care la sfarsitul anului acesta va trebui sa coboare la 7,5 la suta, actualul Executiv este obligat pe de o parte sa majoreze unele impozite si accize si sa imbunatateasca gradul de colectare al acestora, iar pe de alta sa reduca cheltuielile bugetare, atat la nivel de programe, cat si la cel al salariilor si pensiilor, care vor fi inghetate.
Totusi, se pare ca, in urma negocierilor, Guvernul Tariceanu a obtinut de la FMI "permisiunea" de a nu mari Taxa pe Valoare Adaugata, urmand in schimb sa accelereze cresterea nivelului accizelor, negociata cu Uniunea Europeana. In consecinta, vor urma alte scumpiri, in conditiile in care bugetarii si pensionarii vor avea aceleasi venituri. Singurul avantaj, insa numai pentru cei cu venituri medii si mari, este reprezentat de cresterea salariilor pe acest an datorata introducerii cotei unice de impozitare.
Delegatia FMI ne paraseste astazi
Delegatia FMI, condusa de negociatorul-sef pentru Romania, Emanuel van der Mensbrugghe, a avut ieri o noua intalnire cu membrii Executivului. Pe agenda negocierilor dintre cele doua tabere s-a aflat si problema subventiilor si ajutoarelor de stat. Membrii delegatiei vor pleca azi din Romania, insa numai dupa ce va fi organizat, la sediul Guvernului, un briefing de presa, in care vor fi prezentate rezultatele negocierilor purtate cu autoritatile romane. Delegatia FMI se afla in Romania, din 5 februarie, pentru discutarea unui Memorandum suplimentar de politici economice privind modificarea Acordului stand-by incheiat in 2004. Oficialii FMI au avut intalniri cu membrii Guvernului, cu care au discutat despre efectele introducerii cotei unice de impozitare, modificarea pretului gazelor, energiei electrice si termice, cresterea accizelor, recalcularea pensiilor, indexarea salariilor angajatilor din sistemul bugetar. FMI s-a aratat interesat de aspecte care tin de cresterea economica, inflatie, balanta de plati, politica fiscala si de venituri ale Guvernului, precum si de politica globala privind cursul de schimb si politica monetara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.