Inginerii companiilor IBM, Sony si Toshiba au dezvaluit, ieri, mecanismul unui "supercomputer intr-un cip" despre care sustin ca va revolutiona piata electronicelor de comunicatii, multimedia si cele destinate consumatorilor casnici, transmite Finan

Inginerii companiilor IBM, Sony si Toshiba au dezvaluit, ieri, mecanismul unui "supercomputer intr-un cip" despre care sustin ca va revolutiona piata electronicelor de comunicatii, multimedia si cele destinate consumatorilor casnici, transmite Financial Times.
Microprocesorul Cell a fost dezvoltat de cele trei companii pe durata a trei ani (lucrarile au inceput in 2001), intr-un laborator situat in Austin, Texas.

Produsele cu "supercip" apar pe piata anul viitor
Dezvaluirea microprocesorului, in cadrul unei conferinte organizate special in San Francisco, a fost urmarita cu nerabdare, iar produsele care vor utiliza acest cip vor aparea pe piata incepand de anul viitor. Potrivit rapoartelor existente, cipul este cu mult mai performant decat microprocesoarele de noua generatie anuntate de companiile rivale, Intel si AMD.
Cele doua companii de-abia trec de la sistemul pe 32 la cel pe 64 de biti si la procesoarele cu doi centri - ceea ce ar insemna doua "creiere" pe un singur cip. Noul microprocesor dezvoltat de consortiul format din cele trei companii are cel putin patru asemenea centri si poate fi cu mult mai rapid decat procesoarele Intel si AMD.

Se inteteste concurenta
"Este probabil unul dintre cele mai importante anunturi din industria de profil, de foarte multi ani", a declarat Richard Doherty, presedintele companiei de cercetare Envisioneering. "Va aduce un suflu nou industriei si va da nastere unei mai mari concurente in acest sector", a completat acesta. Cell reprezinta o arhitectura ce poate indeplini o gama larga de functii si puternice capabilitati de procesare paralela care vor permite sa distribuie sarcinile intre "creierii" de pe cip pentru a indeplini mai multe comenzi in acelasi timp.
Consortiul format din IBM, Sony si Toshiba sustine ca noua tehnologie va creste fidelitatea imaginilor transmise prin Internet si a jocurilor video. "Parintii" cipului Cell au realizat, deja, prototipul unei console de jocuri video cu "caracteristicile unui supercomputer".
Televizoarele de inalta definitie Sony si Toshiba, un server Sony si consola PlayStation 3 - toate avand incorporat cipul Cell - vor iesi pe piata in 2006.
Arhitectura cipului ii permite utilizarea pe scara larga, de la "electrocasnicele mici si pana la supercomputere". IBM va incepe productia cipului Cell la fabrica sa din New York, in prima jumatate a acestui an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.