Banca de Export-Import a Romaniei - Eximbank - a scazut dobanda valabila in luna februarie cu un procent pentru creditele de export in lei, cu scadenta mai mica de 2 ani, de la 17,06% la 16,06%.
Aceasta masura a fost luata pentru a veni in spr
Banca de Export-Import a Romaniei - Eximbank - a scazut dobanda valabila in luna februarie cu un procent pentru creditele de export in lei, cu scadenta mai mica de 2 ani, de la 17,06% la 16,06%.
Aceasta masura a fost luata pentru a veni in sprijinul exportatorilor care au anuntat ca au suferit pierderi de aproximativ un miliard de euro in urma aprecierii leului. Pentru creditele de export in lei cu scadenta mai mare de 2 ani, rata dobanzii de baza valabila in luna februarie este de 14,25%.
Rata dobanzii de baza pentru creditele de investitii in lei cu scadenta mai mica de 2 ani este in aceasta luna de 18,06%, iar pentru cele cu scadenta mai mare de doi ani este de 16,25%.
In privinta creditelor acordate in dolari, Eximbank practica in luna februarie o rata a dobanzii de baza de 5,25% pentru creditele de export, credite pentru importuri de completare si finantari pe baza de creante comerciale.
De asemenea, rata dobanzii de baza pentru creditele in dolari contractate pentru investitii in capacitati de productie de export este, in aceasta luna, de 5,50%.
Aceleasi valori ale ratei dobanzilor de baza se pastreaza si pentru creditele in euro, 5,25% pentru creditele de export si finantari pe baza de creante comerciale contractate si 5,50% pentru creditele de investitii.

ANEIR: Raman probleme la finantarea investitiilor
Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), a salutat decizia luata de Eximbank.
"O astfel de masura nu poate fi decat salutata. Oricum dobanda Eximbank este foarte buna, iar daca este bonificata scade si la 8%. Singura problema este ca avem nevoie de sprijin suplimentar pentru investitii. Creditele de export nu ne ajuta in acest sens", a declarat Ionescu. Exportatorii au acuzat pierderi de circa un miliard de euro in urma aprecierii leului. BNR a raspuns ca de vina nu este moneda nationala, ci lipsa de competitivitate a exportatorilor, care vand cu predilectie materii prime. Banca centrala merge in continuare pe aprecierea leului si i-a avertizat pe exportatori ca a venit vremea sa isi intareasca afacerile pentru ca nu mai pot castiga din paritatea leu - valute.
De cealalta parte, ANEIR a acuzat ca, la nivelul actual al dobanzilor din sistemul bancar, exportatorii nu-si permit sa faca investitii din credite.
Eximbank a inregistrat la sfarsitul anului 2004 un profit brut de 422 miliarde de lei, rata profitului fiind de 21,41 la suta, si detine in prezent sapte sucursale - Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj, Constanta, Craiova si Timisoara - si o reprezentanta in capitala Federatiei Ruse, Moscova.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.