Saptamana aceasta, cursul dolarului poate reveni peste pragul de 29.000 lei, urmare a evolutiei acestuia fata de euro.
Vinerea trecuta pe pietele americane moneda unica a coborat pana la 1,2863 dolari, fata de maximul istoric de 1,3666 dolari
Saptamana aceasta, cursul dolarului poate reveni peste pragul de 29.000 lei, urmare a evolutiei acestuia fata de euro.
Vinerea trecuta pe pietele americane moneda unica a coborat pana la 1,2863 dolari, fata de maximul istoric de 1,3666 dolari la sfarsitul anului trecut.
Reintorcandu-ne la moneda nationala, observam ca evolutia sa apreciativa, declansata la sfarsitul lui octombrie trecut, continua si se poate amplifica in perioada urmatoare.
Intrarile mari de valuta, venita fie de la romanii care muncesc in afara, fie de la fondurile speculative externe sau ca urmare a investitiilor pe piata de capital sau imobiliara, sunt tot atatea cauze ale aprecierii leului.
Astfel, chiar daca in piata valutara a existat saptamana trecuta un deficit de peste 70 milioane euro, moneda nationala s-a apreciat, cu exceptia zilei de vineri, cand cursul euro a urcat la 37.387 lei, iar cel al dolarului la 28.828 lei, fata de finele lui 2003 moneda unica coborand cu 2.276 lei, iar cea americana cu 239 lei.
Cresterea mai mica fata de dolar este consecinta faptului ca acesta a crescut fata de euro in perioada scursa de la inceputul anului cu 6%.
Pana joi, paritatea euro/dolar a fluctuat intre 1,2973 si 1,3092 dolari, pentru ca la finele saptamanii euro sa scada vertiginos pana la 1,2863 dolari, urmare a declaratiilor facute de presedintele Rezervei Federale, Alan Greenspan, care si-a exprimat increderea in stabilizarea enormului deficit comercial american, care a urcat anul trecut la 600 miliarde dolari. Aceasta declaratie a urmat celei facute miercuri de presedintele Bush, care s-a angajat sa injumatateasca deficitul bugetar american in urmatorii cinci ani.
Pe de alta parte, la erodarea euro a contribuit faptul ca la jumatatea saptamanii Rezerva Federala a decis sa majoreze dobanda de referinta americana de la 2,25 la 2,50%, ceea ce a creat un ecart de jumatate de punct procentual fata de dobanda europeana, care se mentine, de peste 20 de luni, la 2%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.