Controlarea deficitului bugetar si cea a deficitului de cont curent vor reprezenta principala dificultate economica in 2005, conform Raportului asupra guvernarii - 2005, realizat de Societatea Academica din Romania (SAR).
Potrivit SAR, Guvernu
Controlarea deficitului bugetar si cea a deficitului de cont curent vor reprezenta principala dificultate economica in 2005, conform Raportului asupra guvernarii - 2005, realizat de Societatea Academica din Romania (SAR).
Potrivit SAR, Guvernul va intampina si probleme legate de evitarea riscului supraincalzirii economiei in urma relaxarii fiscale, precum si de provocarea reprezentata de cresterea productivitatii companiilor.
Dificultati vor fi si la aplicarea prevederilor relevante ale acquis-ului comunitar referitoare la competitie, programare bugetara si tribunale comerciale.
In ceea ce priveste liberalizarea contului de capital, expertii SAR sunt de acord ca vor creste intrarile de capital, ceea ce va duce la cresterea presiunilor asupra aprecierii leului si accentuarii deficitului de cont curent.
Inflatie de 8%
SAR mizeaza pe o crestere economica de 6,2%, maximul fiind dat la 7,5%.
Aceasta ar insemna un ritm de ridicare a PIB-ului sub cel de anul trecut.
Totodata, inflatia la sfarsitul anului este data la 8%, cu un procent peste previziunea bugetara si peste tinta pe care si-a fixat-o BNR.
Membrii SAR vad un deficit de cont curent de 6,5 la suta din PIB, cu 1,5 puncte procentuale peste cea mai probabila tinta fixata de FMI.
Crestere economica mai slaba decat in 2004
"Cresterea economica continua, desi ceva mai incet decat in 2004, cand saltul a fost intr-adevar iesit din comun.
Grupul nostru de experti mizeaza, in continuare, pe o mica reducere a inflatiei si pe mentinerea deficitelor in limite controlabile.
In privinta inflatiei, exista, insa, rezerva exprimata ca cifrele oficiale sunt doar o medie intre inflatia "reala" din mediul urban, monetizat, situata pe la 13%, si cea din economia rurala bazata pe troc, care are valoarea 0%.
Evolutia bursei, poate cel mai imprevizibil indicator dintre cei inclusi de noi pe lista, da in mod firesc cea mai mare marja de variatie a predictiilor: de la o crestere de 40% la una de 100%.
Ambele cifre sunt, oricum, mult peste dobanda depozitelor bancare sau altor depozite. Pe baza experientei anterioare, SAR tinde sa considere aceste cifre ca realiste - poate chiar usor conservatoare.
Prognozele similare facute cu un an in urma, in aproximativ aceeasi componenta a panelului de experti, au supraestimat cu 1% rata inflatiei si deficitul bugetar si au subestimat semnificativ (cu peste 3%)", se arata in raportul de analiza si prognoza SAR pe 2005.
CEC, mai atractiva pentru investitori decat BCR
SAR considera ca in acest moment CEC este mai atractiva decat BCR pentru eventualii investitori (lichiditati, retea extinsa), avand in vedere ca BCR este inca sub efectul indeciziilor de pana acum legate de privatizare.
Piata de capital va fi folosita de Guvern pentru privatizari, dar nu va oferi pachete semnificative de actiuni, ci, cel mult, pachete minoritare.
Analistii SAR spun ca, de regula, privatizarile strategice nu se fac pe bursa de valori.
Insa, cerere de noi companii "interesante" la bursa exista, asteptarea fiind alimentata de declaratiile recente ale oficialilor din Guvern.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.