Nici nu s-au dezmeticit bine romanii dupa alegeri, ca ar putea fi chemati din nou la urne. Presedintele Traian Basescu nu pare a se fi impacat cu "solutia imorala" PUR si UDMR si, impune, mai mult decat aduce in dezbatere, anticipatele. Acestea ar ur
Nici nu s-au dezmeticit bine romanii dupa alegeri, ca ar putea fi chemati din nou la urne. Presedintele Traian Basescu nu pare a se fi impacat cu "solutia imorala" PUR si UDMR si, impune, mai mult decat aduce in dezbatere, anticipatele. Acestea ar urma sa aiba loc, a precizat seful statului, "cand voi hotari eu impreuna cu premierul Calin Popescu Tariceanu", insa nu mai devreme de luna aprilie. Traian Basescu a reluat tema anticipatelor in ultimele zile, considerand ca alegerile inainte de termen sunt o solutie absolut necesara si urgenta pentru Romania. Subiectul trebuie rediscutat, a spus el intr-o emisiune televizata, dar numai dupa semnarea Tratatului de aderare la UE.
Seful statului nu vede insa nici o problema in stabilirea, inca de pe acum, a unui termen, considerand ca Executivul isi poate continua activitatea chiar daca partidele sunt in campanie electorala. "Nu avem o problema din acest punct de vedere. Daca Guvernul vrea sa-si faca treaba, si-o face. Numai noi ne-am obisnuit sa privim alegerile anticipate ca pe un lucru dezastruos. Ele sunt un mecanism al democratiei", a precizat Basescu.
Mecanism preferabil care ar scuti Alianta, cum aprecia el intr-un interviu, de "parteneri nesinceri".
Scenarii posibile
Ultimul cuvant in declansarea alegerilor anticipate il are insa Parlamentul. Iar daca actuala putere si le doreste cu tot dinadinsul am putea asista la o premiera politica a ultimilor 15 ani. Majoritatea PNL-PD-UDMR-PUR sa nu-si voteze Guvernul. Un scenariu posibil consta in demisia Cabinetului Tariceanu. Presedintele ar trebui sa desemneze un alt prim-ministru care sa ceara Parlamentului votul de incredere pentru echipa si programul sau. Daca senatorii si deputatii resping, de doua ori in 60 de zile, noul Executiv, seful statului poate dizolva Parlamentul, declansand astfel alegerile anticipate. Tot aici s-ar ajunge si daca Guvernul ar fi demis, in urma retragerii de catre Parlament a increderii acordate.
Potrivit Constitutiei, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Executivului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Scenariul s-ar repeta, noul Guvern n-ar primi votul de investitura, iar presedintele ar fi obligat sa dizolve Parlamentul si sa declanseze alegerile anticipate. Cele doua variante sunt valabile in cazul in care coalitia la guvernare isi doreste alegeri inainte de termen si nu-si voteaza in Parlament reprezentantii. Ramane, insa, de vazut daca anticipatele convin si partenerilor Aliantei PNL-PD. Daca UDMR poate miza pe un scor care sa-i permita accederea in Parlament, nu acelasi lucru se poate spune despre PUR. Baletul politic din ultimul an, intelegerile cu Alianta la locale, pactul cu PSD la parlamentare si saltul in barca liberalo-democrata dupa prezidentiale, ar putea duce la un scor de sub 5 la suta in cazul anticipatelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.