Tratatul de aderare a Romaniei, intocmit in limba engleza, a primit acceptul Bruxelles-ului, urmand ca, pana la 22 februarie, Comisia Europeana sa avizeze documentul. "Ne bucura ca statele membre, prin reprezentantii in COREPER (n.r. Comitetul reprez
Tratatul de aderare a Romaniei, intocmit in limba engleza, a primit acceptul Bruxelles-ului, urmand ca, pana la 22 februarie, Comisia Europeana sa avizeze documentul. "Ne bucura ca statele membre, prin reprezentantii in COREPER (n.r. Comitetul reprezentantilor permanenti - ambasadori), au agreat textul Tratatului de aderare. Acesta este inca un pas inainte spre semnarea Tratatului de aderare. Romania urmeaza sa isi exprime acordul in cursul saptamanii viitoare", a declarat negociatorul-sef cu Uniunea Europeana, Leonard Orban. Varianta in engleza a Tratatului de aderare a fost finalizata la sfarsitul lunii ianuarie, iar acum se lucreaza la traducerea acestuia in limbile comunitare.
Comun pentru Romania si Bulgaria, textul este construit pe structura aplicata celor 10 state care au aderat la Uniune la 1 mai 2004. Daca se va respecta data stabilita initial, tratatul va fi ratificat pe data de 25 aprilie.
Calendarul de aderare prevede aprobarea textelor in limba engleza de catre Romania si Bulgaria, la 11 februarie, si obtinerea avizului Comisiei Europene pe data de 22 februarie.
La 13 aprilie, se asteapta obtinerea acordului Parlamentului European asupra documentului, urmand ca la 20 aprilie, statele membre sa aprobe proiectul Deciziei Consiliului UE privind Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei. Aprobarea urmeaza sa aiba loc la 25 aprilie.
In perioada 2005-2006, Tratatul trebuie ratificat de Parlamentul European, de Parlamentele Romaniei si Bulgariei si ale statelor membre UE.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.