31 de procurori galateni, in frunte cu seful lor, Tomita Craciun, si Cezarina Bamboi, sefa Serviciului Teritorial Galati al Parchetului National Anticoruptie, au actionat in judecata, nici mai mult, nici mai putin, Parchetul de pe langa Inalta Curte
31 de procurori galateni, in frunte cu seful lor, Tomita Craciun, si Cezarina Bamboi, sefa Serviciului Teritorial Galati al Parchetului National Anticoruptie, au actionat in judecata, nici mai mult, nici mai putin, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar si Ministerul Justitiei.
Procurorii galateni cer sa li se achite o serie de drepturi salariale legale aferente perioadei 1 iulie 2002 - 28 septembrie 2004, iar demersul lor este pe deplin justificat. Actiunea magistratilor are ca baza legala Decretul 602/2002 al presedintelui Romaniei, conform caruia categoria profesionala amintita beneficiaza de reducerea impozitului pe venit cu 30, 40 si 50 % pentru cei carora li
s-a conferit Ordinul Meritul Judiciar si 20, respectiv 25%, pentru cei carora li s-a acordat Medalia Ordinul Judiciar. Asta datorita reaplicarii cotei procentuale de reducere a impozitului conform Legii 92/1992.
Reclamantii au adaugat pe lista revendicarilor si aplicarea coeficientului de inflatie si a dobanzii legale prevazute de Codul de procedura fiscala. Este ciudat ca statul a ajuns in situatia de a respecta legea doar daca i se impune. Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a depus deja intampinare in dosar, prin care a invocat exceptia de necompetenta materiala a instantei, respectiv a completului de judecata din cadrul Tribunalului Galati.
Cu alte cuvinte, Ministerul Public sustine ca, de fapt, nu instanta galateana ar fi competenta sa solutioneze aceasta cauza, ci Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal din cadrul Curtii de Apel Bucuresti.
Una peste alta, actiunea celor 32 de colegi de breasla este considerata neintemeiata tot de oamenii din domeniu, motivat de faptul ca prevederile legale pe care acestia si-au intemeiat actiunea au fost abrogate, in prezent fiind acordata o singura distinctie, respectiv Diploma Meritul Judiciar cu cinci clase. Ministerul Public si-a luat insa si o masura asiguratorie, in cazul in care institutia ar pierde procesul, chemand in garantie Ministerul Finantelor Publice, pentru achitarea drepturilor banesti solicitate de reclamanti.
Nici Ministerul Finantelor nu s-a lasat mai prejos, depunand o intampinare prin care solicita respingerea cererii reclamantilor ca neintemeiata, insa arata ca, daca cineva poate fi tras la raspundere pentru neplata acestor drepturi, acela este angajatorul, in speta Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.