Dobanzile la imprumuturile in valuta contractate de companii de la alte entitati decat bancile, societatile de leasing si cele de credit ipotecar vor fi deductibile in limita a 7%, fata de 9% cat era prevazut anterior, potrivit noilor norme metodolog

Dobanzile la imprumuturile in valuta contractate de companii de la alte entitati decat bancile, societatile de leasing si cele de credit ipotecar vor fi deductibile in limita a 7%, fata de 9% cat era prevazut anterior, potrivit noilor norme metodologice de aplicare a Codului fiscal, adoptate de Guvern la ultima sedinta.

Indemnizatia pentru risc maternal va fi impozitata
Indemnizatiile pentru trecerea temporara in alta munca, reducerea timpului de munca, carantina, pentru ingrijirea copilului bolnav, precum si indemnizatiile pentru risc maternal vor fi venituri impozabile.
Potrivit Codului fiscal, veniturile din salarii sau asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate ca urmare a unei relatii contractuale de munca, precum si orice sume de natura salariala primite in baza unor legi speciale, indiferent de perioada la care se refera.
Conform noilor norme metodologice, castigurile din jocurile de noroc de tip jack-pot vor fi definite ca o categorie de venit distinct.

Tuica si rachiurile, scutite de accize pana la un consum de 300 litri/gospodarie
Tuica si rachiurile de fructe destinate consumului propriu al gospodariilor individuale vor fi exceptate de la plata accizelor in limita cantitatii de 300 de litri cu concentratia alcoolica de 40% in volum. Aceasta prevedere se aplica pentru productia obtinuta pe perioada unui an, indiferent de locul in care este realizata.
Sunt exceptate de la plata accizelor tuica si rachiurile de fructe fabricate de persoana fizica si consumate de catre aceasta si membrii familiei sale, cu conditia sa nu fie vandute. Cantitatea de tuica si rachiuri de fructe care depaseste limita de productie neaccizabila va fi supusa accizelor legale in vigoare.
Acciza pentru bauturi alcoolice si distilate se situeaza la 280 de euro pe hectolitru si va creste gradual in urmatorii ani pana la valori apropiate de cele din Uniunea Europeana. Legislatia actuala prevede obligativitatea inregistrarii si autorizarii doar a producatorilor care valorifica acest produs pe piata, in vreme ce micii producatori, care utilizeaza cazane improvizate si a caror productie este destinata autoconsumului, nu sunt controlati. In cadrul negocierilor cu UE, Romania a obtinut o derogare pentru o cantitate de 50 de litri de tuica, cu o concentratie alcoolica de 40%, pentru fiecare familie, la care nivelul accizei va fi jumatate din nivelul de impozitare. Peste aceasta cantitate, se va stabili un impozit conform nivelului european de accizare (550 euro/hectolitru de alcool).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.