Rusia ar putea interzice companiilor straine sa participe la licitatiile privind activele strategice ale statului, precum cele din domeniul resurselor minerale, a declarat directorul adjunct al Agentiei ederale
pentru Resurse Naturale, Vladim
Rusia ar putea interzice companiilor straine sa participe la licitatiile privind activele strategice ale statului, precum cele din domeniul resurselor minerale, a declarat directorul adjunct al Agentiei ederale
pentru Resurse Naturale, Vladimir Bavlov, relateaza Mediafax.
"Exista cateva mari zacaminte pentru care Guvernul va organiza o licitatie inchisa, fara participarea companiilor straine, precum cele de la Suhoi Log si Udokan. In acest moment se discuta oportunitatea interzicerii participarii firmelor internationale", a adaugat Bavlov.
Nu este clar daca interdictia se va aplica si companiilor straine care actioneaza prin intermediul unor firme locale. Potrivit unor surse citate de Reuters, Guvernul analizeaza posibilitatea interzicerii prezentei la licitatie a acelor firme unde actionarii straini detin participatii de peste 25 la suta. Decizia va afecta climatul investitional in sectorul minier rus, unde companiile internationale s-au confruntat in ultima vreme cu birocratia si legislatia complexa, in incercarea de a exploata bogatiile Rusiei. Bavlov a afirmat ca interdictia, daca intr-adevar va fi aplicata, va privi in special exploatarile aurifere de la Suhoi Log, cele mai mari din toata Eurasia, si depozitele de cupru de la Udokan, care contin 22 la suta din rezervele Rusiei.
Zacamintele de la Suhoi cuprind o treime din rezervele de aur ale Rusiei, iar costul dezvoltarii acestora este estimat la peste un miliard de dolari. "Suhoi Log este un activ de importanta strategica pentru tara, este deci normal ca Guvernul sa prefere companii nationale", a declarat Valeri Rudakov, presedintele firmei Polius, divizia aurifera a gigantului Norilsk Nickel. In ultima perioada, Kremlinul a demarat o politica de control a sectoarelor strategice pentru dezvoltarea Rusiei, precum cel al resurselor minerale si petroliere. Anumiti analisti considera ca acest lucru contrazice principiile unei economii de piata.

China neaga implicarea in saga Iukos
Guvernul chinez a confirmat ca nu a oferit nici un fel de imprumut catre compania petroliera de stat Rosneft pentru a o ajuta sa finanteze achizitia principalei unitati de productie a Iukos, firma Iuganskneftegaz. "China nu a oferit nici un imprumut nici unei companii petroliere rusesti, in scopul cumpararii unei participatii la Iuganskneftegaz", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Kong Quan. El a refuzat sa precizeze daca China a oferit totusi Rusiei un imprumut de sase miliarde de dolari. Rosneft a anuntat, miercuri, ca autoritatile chineze au acceptat sa plateasca sase miliarde de dolari in contul unor viitoare livrari de titei, dar aceasta suma nu a fost folosita pentru a finanta cumpararea Iuganskneftegaz. Compania rusa a dezmintit, astfel, comentariile facute marti de ministrul rus de Finante, Alexei Kudrin, potrivit carora banii au fost folositi pentru a finanta achizitionarea, pentru 9,4 miliarde de dolari, a unitatii de productie de la Iugansk. Rosneft s-a angajat sa livreze Chinei 48,4 milioane de tone de petrol, pana in 2010, dar termenii acordului nu au fost dezvaluiti. Rosneft a aratat ca petrolul furnizat va proveni de la principalele sale sucursale, si nu de la Iuganskneftegaz.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.