Rezerva Federala a SUA a majorat rata dobanzii, cu un sfert de punct procentual, pentru a sasea oara consecutiv, pana la 2,5 la suta, urmand o politica de ridicare treptata a costului imprumutului catre un nivel suficient de inalt pentru a contrabala
Rezerva Federala a SUA a majorat rata dobanzii, cu un sfert de punct procentual, pentru a sasea oara consecutiv, pana la 2,5 la suta, urmand o politica de ridicare treptata a costului imprumutului catre un nivel suficient de inalt pentru a contrabalansa presiunile inflationiste, transmite agentia Reuters, citata de Mediafax.
"Productia creste intr-un ritm moderat, in ciuda scumpirii energiei, iar conditiile de pe piata muncii se imbunatatesc constant", se arata intr-un comunicat al Rezervei Federale.
Rezerva Federala intentioneaza sa majoreze treptat, "cu masura", nivelul principalelor rate ale dobanzii la instrumentele in dolari.
O serie de brokeri de pe Wall Street si-au exprimat convingerea ca Banca Centrala a SUA va majora dobanda, tot cu 0,25 puncte procentuale, cu ocazia urmatoarei reuniuni a Rezervei Federale, din 22 martie. De asemenea, piata anticipeaza o noua majorare pe 3 mai.
Pana acum, deciziile Rezervei Federale au respectat angajamentele luate cu ocazia ultimei reuniuni la care s-a discutat politica monetara pe termen lung, din 14 decembrie.
Analistii apreciaza ca masura adoptata de banca centrala era previzibila, mai ales pentru ca peste doua saptamani, presedintele Rezervei Federale, Alan Greenspan, se va adresa Camerelor reunite ale Legislativului american, pentru a descrie situatia economiei SUA.
Pietele financiare nu au reactionat semnificativ la aflarea stirii, pe care o anticipau de multa vreme. Principalii indici de piata ai industriei SUA, Dow Jones si Nasdaq, au urcat cu 0,4 la suta, respectiv 0,3 la suta. Dolarul a ramas aproape neschimbat fata de principalele valute, dealerii dorind poate ca banca centrala sa fi adoptat o pozitie mai agresiva, crescand mai mult rata dobanzii. In cursul sedintei de tranzactionare de ieri, moneda unica europeana a fost cotata la 1,306 dolari. Din noiembrie 2004, dolarul american s-a depreciat considerabil fata de principalele valute.
Costul imprumuturilor interbancare este destul de redus, fata de alte perioade, dar se situeaza peste nivelul de un procent, inregistrat in momentul in care Rezerva Federala si-a inceput politica de crestere a ratei dobanzii, in iunie 2004. Potrivit lui Parul Jain, analist pentru Nomura Securities, New York, decizia de a majora rata dobanzii atat in decembrie, cat si in februarie reflecta satisfactia Rezervei Federale privind starea economiei.

BCE ramane pe pozitii
In Europa, dobanda de referinta ar putea ramane la nivelul de doi la suta, oficialii Bancii Centrale (BCE) reunindu-se, ieri, pentru a decide directia politicii costurilor de imprumutare, relateaza BBC.
Majoritatea economistilor se asteapta ca BCE sa mentina neschimbata dobanda de referinta, pentru a 20-a luna consecutiv. Aceasta "inghetare" a ratei dobanzii ar fi inca o dovada a cresterii economice lente din Europa si a ratei mari a somajului, in special din Germania, cea mai mare economie a regiunii.
Cu toate acestea, politica de statu quo a BCE s-ar putea apropia de final, avand in vedere ca exista unele semnale de redresare a activitatii economice din Uniunea Europeana. "Cred ca mesajul va fi acela ca dobanzile se mentin la acelasi nivel in viitorul apropiat, dar urmatoarea miscare va fi intr-o directie ascendenta", a estimat Thomas Mayer, economist in cadrul Deutsche Bank.
Costul de imprumutare din cele 12 tari care utilizeaza euro ca moneda nationala este considerat, in unele regiuni, prea mare. BCE este deseori criticata pentru reactiile sale prea lente. Dupa atacurile de la 11 septembrie din SUA, de exemplu, a reactionat cu mai multa grija decat Fed sau Banca Centrala a Marii Britanii. Bancile centrale din cele doua tari au majorat dobanzile, in 2004, reflectand cresterea economica solida. Diferenta dintre dobanzile de referinta de pe cele doua continente (cel european si cel american) ar putea constitui o presiune asupra dolarului.
Moneda americana s-a depreciat in ultimele luni, pe fondul deficitelor excesive (deficitul public si cel de cont curent), in timp ce euro a castigat teren, depasind, la sfarsitul lui 2004, pragul de 1,30 dolari pe unitate. O diferenta mai mare intre dobanda de referinta din SUA si cea din Europa ar putea spori atractivitatea dolarului ca investitie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.