Numai cei ce s-au pensionat inainte de 1980 vor incasa noile pensii in luna martie. Ceilalti depind de incasarile de CAS si de cele de la bugetul de stat

De pensii recalculate vor beneficia in prima jumatate a acestui an numai cei care

Numai cei ce s-au pensionat inainte de 1980 vor incasa noile pensii in luna martie. Ceilalti depind de incasarile de CAS si de cele de la bugetul de stat

De pensii recalculate vor beneficia in prima jumatate a acestui an numai cei care s-au pensionat inainte de 1980, a decis, ieri, Guvernul Romaniei, care a emis ordonanta de urgenta privind recalcularea pensiilor. Acestia vor primi noile sume incepand cu data de 15 martie 2005. Desi nu recunosc ca ordonanta a fost adoptata in aceasta forma la presiunea FMI, membrii Executivului au evitat sa stabileasca in textul legii si datele celorlalte etape. Potrivit ministrului Muncii, Gheorghe Barbu, singurul termen amintit in actul normativ este cel privind necesitatea ca recalcularea, si nu plata efectiva, sa se incheie pana la 1 ianuarie 2006. "Speram ca intregul proces sa se incheie in 2005 pentru a face posibile platile de la 1 ianuarie 2006", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Muncii.

Deficitul de cont curent de 8,2 la suta determina Executivul sa inghete veniturile bugetarilor si pensionarilor
Desi a refuzat sa comunice presei pozitia adoptata de FMI pe aceasta tema, afirmand ca membrii Guvernului au decis sa nu faca nici o declaratie publica pe aceasta tema pana la incheierea negocierilor, Barbu a explicat ca ceilalti pensionari vor depinde de incasarile de contributii la bugetul asigurarilor sociale si de cele de la bugetul de stat, adica exact ce cerusera expertii Fondului Monetar International. Acestia solicitasera Guvernului sa amane o parte a platii pensiilor recalculate pentru anul viitor, pentru a nu se evita un deficit bugetar prea ridicat. De altfel, potrivit unor surse guvernamentale, confirmate ieri, intr-o conferinta de presa, si de vicepremierul Adriean Videanu, deficitul de cont curent este mult mai mare decat cel declarat oficial, de numai 6,5 la suta. In realitate, acesta se situeaza la 8,2 la suta din PIB, in conditiile in care la sfarsitul anului va trebui sa coboare la 7,5 la suta. De aici si solicitarile FMI de inghetare a indexarii salariilor bugetare si de amanare a recalculari pensiilor.

In 2005, pensiile nu vor mai fi indexate
De altfel, Barbu a precizat ca recalcularea nu inseamna o marire a pensiilor, ci eliminarea inegalitatilor din sistem. In plus, acestea nu vor mai fi indexate in 2005, pentru ca fostul Executiv a decis marirea pensiilor in luna septembrie a anului trecut in interes electoral, iar de la 1 ianuarie a avut loc o indexare nu trimestriala, ci una anuala de 3 la suta. Celor cu pensii mai mari decat suma care le cuvine in urma recalcularii nu li se vor micsora retributiile, insa nu vor mai beneficia de nici o indexare pana in momentul in care vor fi ajunsi din urma de cei care au obtinut acelasi punctaj.
Recalcularea pensiilor, a precizat Gheorghe Barbu, se efectueaza prin determinarea punctajului mediu anual si a cuantumului fiecarei pensii, cu respectarea prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Astfel, punctajul maxim pe care un pensionar poate sa il intruneasca este de 5 puncte, valoarea punctului de pensie urmand sa se indexeze, anual, cu rata inflatiei. In acest moment, valoarea punctului de pensie este de 2.955.000 lei si include si indexarea pentru 2005.
Punctajul mediu anual rezultat in urma recalcularii se poate modifica in cazul in care pensionarul aduce elemente suplimentare la dosar, precum si ca urmare a valorificarii unor stagii de cotizare care nu au fost avute in vedere la recalculare. Pensionarii vor avea 3 ani la dispozitie pentru a aduce elemente suplimentare la dosar, perioada in care, dupa recalculare, acestia vor primi retroactiv drepturile banesti care li se cuvin. Daca aceste adeverinte suplimentare se aduc dupa expirarea acestui termen, ele vor fi luate in considerare, fara insa a se mai achita sumele retroactiv.

Guvernul a adoptat normele metodologice la Codul fiscal
Tot ieri, Guvernul a adoptat si normele metodologice la Codul fiscal.
Ieri, la Pitesti, ministrul de stat George Copos a prezentat graficul privind elaborarea modificarilor Codului muncii, act normativ care de la intrarea sa in vigoare in 1993 a starnit un val de proteste in mediul investitional. Astfel, in perioada 4 februarie - 4 martie, reprezentantii Executivului vor purta consultari cu reprezentantii organizatiilor patronale si sindicale. In data de 9 martie urmeaza ca documentul sa fie trimis catre ministere pentru eventuale modificari, ajungand in prima lecturare, la nivelul Executivului, in data de 17 martie.
Obtinerea avizului Consiliului Economic si Social, organism care va fi condus de acum incolo de un reprezentant al patronatelor, si nu al Executivului, ca in prezent, este programata pentru data de 30 martie. Parlamentarii vor dezbate actul normativ incepand cu 31 martie. Timpul alocat discutiilor si aprobarii in cele doua Camere este de aproximativ 90 de zile, publicarea in Monitorul Oficial fiind fixata - potrivit ministrului de stat George Copos - pentru data de 28 iunie 2005.
Tot ieri, facand referire la efectele reformei fiscale promovate de Cabinetul Tariceanu, George Copos a estimat la 7 miliarde de euro volumul investitiilor directe in acest an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.