Politistii din cadrul Serviciului Investigatii Fraude al IPJ Olt ancheteaza cazul unei firme din Slatina care, desi stia ca are pus sechestru pe o parte din bunurile firmei, a "omis" totusi acest lucru si le-a vandut.
SC Oltul SA avea institui

Politistii din cadrul Serviciului Investigatii Fraude al IPJ Olt ancheteaza cazul unei firme din Slatina care, desi stia ca are pus sechestru pe o parte din bunurile firmei, a "omis" totusi acest lucru si le-a vandut.
SC Oltul SA avea instituit sechestru de catre Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Olt din data de 15 aprilie 2003 asupra unei hale cu o suprafata de 1.558,75 de metri patrati si a unei baraci metalice de 121 de metri patrati. Suma care trebuia recuperata in contul creantelor firmei slatinene la bugetul de stat reprezenta aproape patru miliarde de lei.
Cateva luni mai tarziu, respectiv la inceputul lunii octombrie a aceluiasi an, Elena Usurelu, director economic al societatii, "omite" sechestrul fiscal al institutiilor statului si vinde din cadrul halei aflate sub sechestru suprafata de 220 de metri patrati catre SC Alania Maria SRL din Slatina, fara sa anunte, desigur, DGFP. La sfarsitul lunii iunie a anului 2004, Fiscul organizeaza o licitatie unde reuseste sa vanda hala si baraca sechestrate. Patru luni mai tarziu, patronul firmei SC Borbas SRL din Slatina, care a cumparat bunurile in cauza, merge la sediul firmei unde se aflau bunurile achizitionate si... surprize, surprize!
Acesta constata cu stupoare ca nu era defel proprietarul integral a ceea ce stia ca achizitionase la licitatie. Fapt pentru care s-a dus tinta la sediul DGFP Olt, unde a sesizat autoritatile fiscale. La randul lor, dupa primele momente de uluiala, oamenii Fiscului au demarat cercetarile...

"Eu nu vreau decat sa platesc ce am in posesie..."
Patronul firmei SC Borbas SRL din Slatina, Nicolae Toba, a povestit cum a aflat despre tarasenie. "Nu mi-a venit sa cred ce se petrece! Am participat la multe licitatii, dar asemenea lucruri nu-mi amintesc sa fi intalnit. Dupa un timp de la organizarea licitatiei, m-am dus la sediul societatii in cauza, de unde cumparasem hala si baraca, pentru a ma pune definitiv in ordine cu documentele sa facem cadastrul, masuratorile si ce mai trebuia. Cand am ajuns acolo, surpriza: mi s-a spus ca nu pot face nimic deoarece hala nu-mi apartine integral, ca, auzi la ei!, se suprapun numerele cadastrale si asa mai departe! Cica nu mai aveam decat vreo 1.300 de metri patrati, restul pana la o mie si cinci sute de metri patrati cat stiam eu ca cumparasem se vanduse!?! Normal ca m-am infuriat, nu era normal ce se intampla. Doar Finantele se ocupasera de licitatie, nu altcineva.
M-am dus imediat la sediul Finantelor (DGFP Olt - n.r.) unde am depus o adresa ca sa mi se scada suprafata vanduta de firma cu sechestru, din suprafata pe care o cumparasem efectiv, deoarece impozitul este foarte mare. Le-am cerut celor de la Finante ca sa-mi faca un alt contract, sa intocmeasca un act aditional sau altceva, prin care sa platesc exact cat stiam ca posed in realitate, nu cat aveam de la licitatie. De atunci astept un semnal de la Finante si nu mai vine. Am inteles ca se fac cercetari...", a declarat Nicolae Toba.

Relatie perfecta de afaceri pe "ruta tata - soacra - fiica"
Inspectorii Fiscului au fost si ei luati prin surprindere de vanzarea unui bun aflat sub sechestru pus chiar de ei. La o analiza mai atenta a derularii evenimentelor s-a descoperit ca, de fapt, firma careia Elena Usurelu ii vanduse "bucatica" de 220 de metri patrati din hala licitata, SC Alania Maria SRL, era condusa de nimeni alta decat nora sa, Ana Maria Cristina Usurelu. Mai mult decat atat, Ana Maria Cristina Usurelu este fiica lui Paul Dobrescu, membru, la acea vreme, in Consiliul de Administratie al SC Oltul SA, alaturi de Elena Usurelu. Pe scurt, pentru cei care s-au impotmolit in itele povestii: tatal i-a vandut fiicei! Iar Paul Dobrescu este presedintele firmei SC Romcardo SRL Slatina, firma care editeaza cotidianul "Gazeta Oltului".
Organele fiscale au incercat sa dreaga busuiocul si au "ridicat" contractul incheiat la 3 octombrie 2003 intre SC Oltul SA si SC Alania Maria SRL pentru vanzarea celor 220 de metri patrati si au intocmit plangere penala impotriva Elenei Usurelu si a Elenei Pitigoi, plangere pe care au inaintat-o Parchetului de pe langa Judecatoria Slatina. In acelasi timp, inspectorii fiscali olteni depun o contestatie la Judecatoria Slatina pentru anularea contractului incheiat intre cele doua "firme-ruda".
Elena Usurelu continua sa lucreze la firma Oltul SA, dar a fost retrogradata in postul de contabil. In prezent, de caz se ocupa politistii din cadrul Serviciului Investigatii Fraude a IPJ Olt. Precizam ca SC Oltul SA s-a confruntat in ultimii doi ani cu numeroase probleme generate de incapacitatea de plata a salariilor angajatilor, acestia protestand nu o data chiar in fata portii unitatii prin organizarea de greve.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.