Recent, la Stockholm, au fost expuse publicului cateva scrisori de dragoste ale legendarei actrite Greta Garbo, care erau adresate unei prietene, si ea tot actrita, relateaza cotidianul Cape Times. De fapt, actrita Mimi Pollak, careia ii fusesera adr
Recent, la Stockholm, au fost expuse publicului cateva scrisori de dragoste ale legendarei actrite Greta Garbo, care erau adresate unei prietene, si ea tot actrita, relateaza cotidianul Cape Times. De fapt, actrita Mimi Pollak, careia ii fusesera adresate scrisorile, a pastrat 33 de astfel de documente, care au fost expediate intre anii 1920 si 1930.
Fiul lui Pollak, Lars Lundell, a decis sa faca publice aceste ravase si le-a dat autoarei Tin Andersen Axell. Aceasta a declarat ca le va utiliza in romanul sau care vorbeste despre prietenia celor doua actrite carte s-au cunoscut la scoala de actorie.
Romanul lui Andersen Axell sugereaza ca Greta Garbo era bisexuala, relateaza ziarele locale. De fapt, in aceste scrisori, faimoasa actrita isi exprima clar afectiunea profunda pentru Pollak, care a murit in anul 1999, la varsta de 96 de ani.
In 1937, Garbo scria "Draga mea, daca imi permiti sa-ti spun asa, avand in vedere ca acum esti casatorita.."
Din aceste scrisori se intelege ca cele doua erau foarte apropiate si ca se considerau a fi "surori de cruce".
Pentru a-si explica gestul, Lundell sustine ca "acum, ca ambele actirte au murit, nu creed ca mai este o problema daca dau publicitatii aceste scrisori". El crede, de asemene,a ca mama sa si Greta Garbo nu au avut o relatie sexuala, pentru ca se poate distinge din scrisorile lor ca erau cu adevarat femei, cu preocuparile specifice ale unor prietene foarte apropiate si atat. "Greta mi-a spus de mai multe ori ca este foarte trista pentru ca nu a avut niciodata o familie si nici copii", a mai povestit Lundell.
Vorbind despre viata sa, in 1928, Greta Garbo a declarat, cu discretia si modestia care au caracterizat-o dintotdeauna: "Povestea vietii mele? Cu totii facem aceleasi lucruri in viata. Mergem la scoala, invatam, crestem - unii mai mult, altii mai putin. Unii se nasc in vile, altii in cocioabe. Insa ce importanta are acest lucru pe termen lung? Eu am fost intotdeauna dispusa catre melancolie. Chiar si cand eram doar o scolarita, preferam sa fiu singura".
O singuratica
Numele adevarat al Gretei Garbo era Greta Lovisa Gustafsson. "Divina", asa cum a fost ulterior poreclita, s-a nascut la 18 septembrie 1905 la Stockholm. Inca de mica avea un comportament ciudat, ii placea sa stea singura si sa viseze cu ochii deschisi.
La doar 14 ani isi pierde tatal si este nevoita sa renunte la studii si sa se angajeze. A lucrat la o frizerie, ajutor de barbier, dupa care a fost vanzatoare si facea reclama prin ziare pentru diverse produse. La scurt timp este remarcata de un regizor care ii ofera un rol minor in filmul "Peter vagabondul", realizat in 1920. La doar 17 ani este descoperita de regizorul suedez Mauritz Stiller, de care se si indragosteste nebuneste. Este de fapt singurul barbat pe care l-a iubit, desi a fost din nefericire, o dragoste neimpartasita, pentru ca acesta era homosexual.
Intre cei doi se creeaza o legatura puternica, Stiller fiind si cel care ii da numele de scena - Greta Garbo (Garbo in suedeza insemnand spiridus). In 1923 joaca in faimosul film "Legenda lui Gosta Berling". Cea care a fost supranumita si "Sfinxul suedez" realizeaza impreuna cu Mauritz, in anul 1925 productia "Street of Sorrow" care le va aduce un contract cu renumita companie Metro Golwin Mayer.
In anii '30, cand filmele cu sonor distrug cariera a numerosi actori ai filmului mut, Greta Garbo debuteaza in primul film de acest gen, "Anna Christie". Rolul ii va aduce o nominalizare la Oscar pentru cea mai buna actrita, iar miile de fani sunt cuceriti de timbrul vocii sale, grav, absolut special.
Joaca in filme care acum sunt considerate ca "nestemate ale cinematografiei": "Mata Hari", realizat in anul 1931, "Anna Karenina" - 1935, "Grand Hotel" si "Ninotchka". Era atat de renumita pentru sobrietatea sa, incat in reclamele pentru filmul "Ninotchka", se anunta "Greta Garbo rade!".
La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, "Divina", care avea doar 36 de ani, si lumea la picioare, decide sa dispara pur si simplu din lumina reflectoarelor, mutandu-se la New York. Era cunoscuta pentru discretia si "singuratatea impusa". Nu raspundea la scrisorile fanilor, nu dadea interviuri si nici macar autografe.
"Vreau sa fiu lasata in pace"
Mai mult decat atat, nu venea niciodata la premierele filmelor, chiar daca ea fusese eroina principala, nu participa la nici o petrecere de la Hollywood. Nimeni nu avea numarul sau de telefon, nici macar directorul de la Metro Golden Meyer nu putea lua legatura cu ea direct, ci numai prin asistentul sau.
Foarte izolata, Greta Garbo a avut doar cativa prieteni, si cateva aventuri amoroase pasagere. La un moment dat, a fost la un pas de a se casatori cu partenerul sau din filmul "Carnea si diavolul", actorul John Gilbert, insa l-a parasit cu doar cateva zile inainte de nunta. Distrus, Gilbert isi va ineca amarul in alcool si va muri la doar 38 de ani.
Greta Garbo a fost distinsa in anul 1954 cu un Oscar pentru intreaga cariera. Moare la varsta de 84 de ani, la New York. In opinia tuturor specialistilor, Garbo "a avut un instinct perfect in a face numai ce trebuie in fata camerelor. Talentul sau, frumusetea sa si indiferenta fata de opinia publica a transformat-o intr-un personaj unic in istoria cinematografiei".
Greta Garbo spunea "Nu am spus niciodata ca vreau sa fiu singura. Am spus numai ca vreau sa fiu lasata in pace. E o mare diferenta. Povestea vietii mele este despre intrari prin spatele cladirilor, usi inchise, lifturi secrete si alte modalitati prin care intru si ies din diverse locuri astfel incat lumea sa nu ma deranjeze". (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.