- Concediul de maternitate ar putea fi exclus din sistemul public de pensii
- Nivelul contributiilor la asigurarile sociale va fi hotarator in determinarea valorii platilor
- Legile privind fondurile de pensii administrate privat si pen

- Concediul de maternitate ar putea fi exclus din sistemul public de pensii
- Nivelul contributiilor la asigurarile sociale va fi hotarator in determinarea valorii platilor
- Legile privind fondurile de pensii administrate privat si pensiile ocupationale vor fi revizuite

Considerate (si) de actuala putere atipice, discriminatorii si inadecvate, legile care reglementeaza sistemul de pensii public si privat, precum si piata muncii, urmeaza a fi modificate pana in vara, promit reprezentantii Ministerului Muncii. Daca unele dintre actele normative promovate de cabinetul Nastase ar urma sa fie modificate semnificativ, reprezentantii ministerului fac iar cu ochiul mediului de afaceri anuntand o reducere a fiscalitatii pe munca. Ramane de vazut insa cate dintre bunele intentii ale ministerului vor si putea fi aplicate, avand in vedere constrangerile impuse de FMI privind cheltuielile bugetare.
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) va inainta Parlamentului, pana in luna martie, proiecte de modificare a Codului muncii si a sistemelor public si privat de pensii, variantele revizuite urmand sa fie finalizate pana in vara, a afirmat Mihai Seitan, secretar de stat in MMPS.

12 ani de reforme degeaba?
"In Romania, reforma pensiilor a inceput in urma cu 12 ani, dar toate modificarile efectuate in sistemul legislativ nu au adus rezultatele scontate. Pe de alta parte, costurile nereformarii sistemului public de pensii se dubleaza la fiecare patru ani. Din acest motiv, strategia MMPS in domeniul muncii este una pe termen scurt, fiind identificate trei directii de actiune: Codul muncii, sistemul public de pensii si pensiile private", a adaugat Seitan, care ocupa si pozitia de presedinte al Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).

Vrem o legatura mai mare intre contributii si plati
In opinia reprezentantului MMPS, sistemul public de pensii este atipic si se caracterizeaza prin existenta unei discriminari intre generatiile vechi si cele noi in privinta cuantumului pensiei.
"Atipic, pentru ca pe langa pensii in acest sistem sunt cuprinse si alte plati, cum ar fi concediul pentru ingrijirea copilului pana la doi ani. Unele femei platesc mai mult la asigurarile sociale si primesc mai putin, iar altele invers. Pana in vara vrem sa facem ordine, proces care nu va aduce mai multi bani, dar cu siguranta va stabili o legatura mai stransa si mai reala intre cat ai contribuit si cat vei primi", a afirmat Seitan.

Presiuni fiscale foarte mari asupra angajatorului si angajatului
De asemenea, MMPS vizeaza modificarea Codului muncii. Potrivit lui Seitan, acesta s-a dovedit inadecvat, in cei doi ani de la intrarea in vigoare. "In forma actuala, Codul genereaza presiuni fiscale foarte mari atat asupra angajatorului, cat si angajatului. Schimbarile legislative vor avea ca efect reducerea cheltuielilor pe angajat si cresterea gradului de flexibilizare a fortei de munca", a aratat reprezentantul MMPS.
Seitan a mai spus ca legea privind fondurile de pensii administrate privat, reprezentand pilonul al doilea al sistemului de pensii, va fi revizuita, la fel ca si legea privind pensiile ocupationale (pilonul al treilea). De altfel, Legea fondurilor private de pensii a intrat in vigoare, dar nu are norme de aplicare. "Modificarile legislative trebuie sa aduca profit companiilor care vor administra fondurile de pensii private, iar angajatii cuprinsi in astfel de scheme sa aiba certitudinea ca vor primi o pensie rezonabila", a afirmat Seitan.

BNR, preferata CSA pentru supravegherea fondurilor de pensii administrate privat
El a adaugat ca nu este de acord ca supravegherea si controlul fondurilor de pensii administrate privat sa revina Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), intrucat aceasta institutie are deja un obiect de activitate, si anume industria de profil. "Parerea mea personala este ca supravegherea si controlul pensiilor private nu trebuie sa revina unei comisii, ci unei institutii cu statut independent, de genul Bancii Nationale a Romaniei", a incheiat Seitan.

"Bile negre" ale Codului muncii, semnalate de investitorii straini
- Infiintarea fondului de garantare al salariilor
- Limitarea timpului de lucru la 48 de ore pe saptamana
- Procedurile greoaie de angajare si concediere a salariatilor
- Rolul sindicatelor in stabilirea normelor de munca si cerintele privind formarea profesionala
- Asigurarea accesului anual la cursuri de formare profesionala pentru toti salariatii
- Instruirea angajatilor fara sa se tina cont de necesitati

APAR: Legislatia pensiilor private nu poate fi aplicata
Reprezentantii Asociatiei Pensiilor Administrative din Romania (APAPR) au solicitat modificarea legislatiei privind pensiile administrate privat si pensiile ocupationale, considerand ca prevederile celor doua acte normative sunt inaplicabile.
"In forma actuala, legislatia genereaza birocratie si nu business, pentru ca statul ofera garantii pe care companiile de asigurari nu le pot oferi", a declarat, ieri, presedintele APAPR, Tudor Moldovan, citat de Mediafax. Proiectul de lege privind pensiile administrate privat a fost aprobat de Guvern la jumatatea anului trecut. Actul normativ stabileste ca sistemul va fi obligatoriu pentru angajatii cu varste de pana la 35 de ani, aflati la prima angajare, incepand cu 1 iulie 2006.
Legea a fost aprobata la sfarsitul anului 2004 si a intrat in vigoare la inceputul acestui an. Pensiile ocupationale reprezinta o forma alternativa la sistemul public, bazata pe conlucrarea intre sindicate si asociatii salariale, pe de o parte, si angajatori, pe de alta parte. Infiintarea unei scheme ocupationale este conditionata de un numar de minimum 100 de membri.
Potrivit lui Moldovan, legea in forma actuala limiteaza numarul participantilor la schemele de pensii ocupationale, eliminand posibilitatea includerii personalului angajat la societati cu datorii catre bugetul de stat si furnizorii de utilitatii, salariatii bugetari si cei ai intreprinderilor mici si mijlocii.
Presedintele APAPR a mentionat ca asa-numitul "pilon II", al pensiilor administrate privat, nu poate fi introdus atat timp cat sistemul public nu este intr-o stare sanatoasa, in conditiile in care contributiile nu acopera valoarea pensiilor platite, diferenta fiind suportata din alte surse.
Moldovan a mai aratat ca sistemul public de pensii nu poate functiona, in perspectiva, decat cu costuri foarte mari, pe fondul tendintei de imbatranire a populatiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.