Investitorii din Europa Centrala si de Est au obtinut anul trecut venituri semnificative, vizibile si prin dinamica pretului actiunilor ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana a opt foste state comuniste, conform Financial Times.
Performant
Investitorii din Europa Centrala si de Est au obtinut anul trecut venituri semnificative, vizibile si prin dinamica pretului actiunilor ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana a opt foste state comuniste, conform Financial Times.
Performanta acestor investitori se datoreaza cresterii rapide a economiilor noilor membri UE care incearca sa recupereze fata de colegii lor europeni dupa zeci de ani in spatele Cortinei de Fier. Mai nou, investitorii sunt interesati de alte economii cu potential, cum ar fi a Romaniei, Bulgariei, Croatiei si Turciei.
Aceste state se afla pe ultima suta de metri in ceea ce priveste integrarea europeana. Jacob Grapengiesser, administratorul unui fond de investitii al Sweden's East Capital, spune ca Europa Centrala a devenit prea scumpa si ca zona Balcanilor prezinta interes in aceasta perioada. Fondul de investitii East Capital's Balkan s-a apreciat cu 25 la suta doar in luna ianuarie, situandu-se in acest moment cu 40 la suta peste valoarea pe care o avea in momentul infiintarii, toamna trecuta. Fondul acopera tari ca Turcia, Romania, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Albania, Slovenia, Croatia, Serbia, Bosnia si Muntenegru. Multe dintre aceste tari au piete de capital mici, ineficiente si cu lichiditate redusa.
Doar Turcia a fost inclusa in indexul MSCI care grupeaza pietele emergente in afara de zona Asiei, ceea ce ar insemna, in mod normal, ca multi administratori de fonduri de investitii sa nici nu se uite la alte tari din sud-estul Europei. Editorialistii de la Financial Times sunt de parere ca si situatia celorlalte tari se va imbunatati.
Luand ca exemplu tara noastra, unde piata de capital a crescut cu 36 la suta de la inceputul acestui an, ca raspuns la o serie de reforme necesare atingerii standardelor europene pana in ianuarie 2007.
De asemenea, relaxarea fiscala prin diminuarea impozitului pe profit de la 25 la 16 la suta si a celui pe venit de la 20-40 la suta la o cota unica de 16 la suta sunt alte motive pentru care investitorii ar trebui
sa-si focalizeze atentia asupra Romaniei.
Cu toate acestea, mai sunt inca destule motive pentru care investitorii stau inca departe de zona Balcanilor. Coruptia, ingrijorarile fata de calitatea managementului si lipsa unei prese cu adevarat libere sunt cele mai importante dintre acestea.
Cele mai mari piete din Europa Centrala si de Est au inregistrat evolutii diferite in acest an, cu Cehia si Ungaria consemnand aprecieri, in timp ce Polonia a pierdut teren.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.