In timp ce Romano Prodi, predecesorul sau italian, a dorit sa elimine dreptul national de veto in ceea ce priveste politica externa si politica economica, Barroso a criticat "federalistii naivi" care privesc statele-natiuni drept "un rau". "Cred ca a
In timp ce Romano Prodi, predecesorul sau italian, a dorit sa elimine dreptul national de veto in ceea ce priveste politica externa si politica economica, Barroso a criticat "federalistii naivi" care privesc statele-natiuni drept "un rau". "Cred ca ar trebui sa avem o Uniune mai apropiata ca niciodata, dar legitimitatea UE o reprezinta statele membre", a afirmat Barroso.
Acesta este de parere ca UE are nevoie de timp pentru a "digera" ceea ce a realizat pana acum si aceasta ar insemna o pauza inaintea unei noi extinderi. Oficialul a declarat ca UE va ajuta Ucraina, dar nu a oferit nici o informatie legata de eventualitatea aderarii acestei tari la structurile europene.
Fostul prim-ministru portughez, care doreste ca mandatul sau de cinci ani sa fie analizat pe baza implementarii reformei economice, va renunta la obiectivul liderilor europeni de a transforma Europa in cea mai competitiva economie a lumii pana in 2010.
"Ar trebui sa evitam sloganurile de natura sa ameninte credibilitatea intregului exercitiu", a spus presedintele Comisiei Europene. Cu toate acestea, Barroso va mentine cateva obiective pentru 2010, printre care majorarea cheltuielilor pentru cercetare si cresterea ratei de ocupare a fortei de munca.
Marile "teste" pentru Barroso inca nu au trecut. Cateva exemple in acest sens ar fi implementarea normelor privind concurenta pe piata unica sau rezolvarea potentialelor situatii de criza, cand unul sau mai multe state membre ar refuza sa ratifice Tratatul constitutional european.
"Va fi o problema politica foarte dificila daca unul sau mai multe state membre nu ratifica tratatul", a spus Barroso. "Cred ca Uniunea este mult mai puternica datorita Marii Britanii, iar Marea Britanie este mai puternica pentru ca face parte din Uniune", a afirmat presedintele CE, comentand posibilitatea ca Marea Britanie sa se numere printre statele care vor spune "Nu" tratatului. "Daca liderii politici din Marea Britanie explica publicului ce inseamna aceasta tara pentru Europa si ce inseamna Europa pentru Marea Britanie, cred ca votul favorabil tratatului este foarte, foarte clar", a incheiat seful Executivului european.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.