Banca Nationala a Romaniei face din nou dovada ca, inca, joaca puternic pe piata valutara, iar anuntul din noiembrie potrivit caruia urma sa-si reduca interventiile pe piata nu mai reprezinta altceva decat un comunicat de presa prin care a aratat ''p

Banca Nationala a Romaniei face din nou dovada ca, inca, joaca puternic pe piata valutara, iar anuntul din noiembrie potrivit caruia urma sa-si reduca interventiile pe piata nu mai reprezinta altceva decat un comunicat de presa prin care a aratat ''pisica'' speculantilor de pe piata valutara.
La finele lunii ianuarie 2005 rezervele valutare ale BNR se situau la nivelul a 11.268,9 milioane de euro, in crestere cu 430,4 milioane de euro. Potrivit unui comunicat emis, ieri, aproape jumatate din acest avans impresionant a fost rezultatul unor operatiuni de cumparari ale bancii centrale din piata valutara, in suma de 212,3 milioane de euro.
Prin comparatie, BNR a cumparat in decembrie numai 176,4 milioane de euro. Celelalte surse sunt venituri din administrarea rezervei internationale de 36,7 milioane de euro. BNR mai are plati de 30,8 milioane de euro rate si dobanzi scadente la datoria publica externa, directa si garantata de Ministerul Finantelor.

Scumpirea creditului in valuta a "capitalizat" banca centrala
Restul intrarilor nete, in suma totala de 212,2 milioane de euro, au rezultat din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva statului, plati de comisioane bancare si altele. Majorarea rezervei minime obligatorii a fost aspru criticata de mediul bancar privat.
Aceste date prezentate de insasi banca centrala arata clar ca BNR isi scoate castiguri importante din banii imprumutati de populatie de la bancile comerciale.
La o intrebare legata de oportunitatea majorarii rezervei minime obligatorii pentru fiecare credit acordat in valuta BNR n-ar fi prinsa pe picior gresit. Cel mai probabil, masura ar fi catalogata drept prudentiala si argumentata cu orientarea populatiei, in ultima vreme, catre imprumuturi in euro sau dolari.
Adevarul este ca imprumuturile in valuta au crescut, anul trecut, cu aproape 50%, in timp ce finantarile in lei s-au majorat cu putin peste 20%, ponderea devizelor straine depasind, la finele lunii decembrie, 60% din totalul creditelor din sistemul bancar. In plus, potrivit Biroului de Credit, peste 80.000 de persoane, adica mai mult de jumatate din numarul istoric al rau-platnicilor, au un incident de plata activ la aceasta ora. BNR a majorat, la inceputul lunii august, rezerva minima obligatorie aferenta depozitelor in valuta de la 25% la 30%.
BNR argumenta atunci masura si ca pe un stimul pentru creditele in lei, prin scumpirea imprumuturilor in valuta.
Obligativitatea publicarii dobanzii anuale efective, prin legea creditelor de consum, a scos insa la iveala diferente imense intre costurile imprumuturilor in lei si cele in valuta. Evident in favoarea celor din urma.

1,3 miliarde de euro, plati pentru datoria externa
Rezerva de aur s-a mentinut la 105 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 1.102,2 milioane de euro, ceea ce face ca rezervele internationale ale Bancii Nationale a Romaniei (valute plus aur) sa se situeze la peste 12,37 miliarde de euro.
Pana la sfarsitul anului 2005, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 1.328 milioane de euro.

BNR: Am spus tot prin dezvaluirea surselor de venit
"BNR nu are un obiectiv in a tine leul slab sau puternic. Singurul nostru obiectiv este mentinerea stabilitatii pietei valutare.
De asemenea, cursul leului trebuie sa reflecte realitatile economice. BNR da comunicate mai explicite sau mai putin explicite, in functie de conjunctura. Important este ca totusi am dezvaluit sursele veniturilor", ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Declaratia oficialului bancii centrale nu poate fi interpretata decat intr-un singur fel: acesta nu este cursul real al leului.
Efortul BNR de a goli piata de valuta este destul de consistent, ceea ce inseamna ca exista un excedent important de valuta. Cel mai probabil, ar putea fi vorba, pe de o parte de intrari de capitaluri speculative, iar pe de alta parte de o incercare de limitare a deficitului de cont curent.
Acest indicator a fost grav afectat de aprecierea leului din ultima parte a anului trecut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.