Sectorul public ramane cu majorarea de 8% din decembrie. Cel mai probabil, Fondul incearca sa atenueze astfel presiunea inflationista generata de cota unica

Posibilul atac al FMI la politica salariala, estimat la inceputul discutiilor

Sectorul public ramane cu majorarea de 8% din decembrie. Cel mai probabil, Fondul incearca sa atenueze astfel presiunea inflationista generata de cota unica

Posibilul atac al FMI la politica salariala, estimat la inceputul discutiilor asupra acordului stand-by, s-a materializat, institutia financiara internationala recomandand Guvernului sa nu mai faca nici o majorare salariala in sectorul bugetar, in acest an.
Conform aranjamentului stand-by preventiv convenit cu FMI, in anul curent, cheltuielile cu salariile pentru sectorul bugetar trebuie sa fie constante ca pondere in PIB (respectiv 4,9% din PIB) fata de primul buget rectificat pe anul 2004. Astfel, nu mai poate fi sustinuta acordarea unor drepturi salariale suplimentare, ci doar majorarea aprobata in decembrie 2004 de 8% a valorii de referinta sectoriala, arata Guvernul intr-un comunicat.

Magistratii vor avea salarii net superioare functionarilor
Ca urmare, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a solicitat Ministerului Justitiei modificarea legislatiei care reglementeaza drepturile salariale ale magistratilor si personalului auxiliar de specialitate. Propunerea MFP se refera la stabilirea unui sistem de salarizare a magistratilor similar cu cel al functionarilor publici ca mod de calcul si evidentiere. Acest lucru nu inseamna acelasi nivel de salarizare pentru magistrati si functionarii publici, se arata in comunicat.
In prezent, sistemul de salarizare al magistratilor se bazeaza pe o valoare de referinta sectoriala si coeficienti de multiplicare, iar cel al functionarilor publici se bazeaza pe existenta unor sume fixe determinate de functie si de grad.

O recomandare care priveste si sectorul privat
Inghetarea salariilor bugetarilor va avea efecte si asupra sectorului privat. Este posibil ca, din cauza efectului psihologic, nici salariile de aici sa nu mai avanseze. Cu atat mai mult cu cat inflatia scade, iar moneda nationala se afla pe o tendinta de apreciere. Desi Guvernul nu a dat alte detalii, este foarte posibil ca FMI sa fi considerat ca majorarea salariilor din sectorul public ar aduce o presiune suplimentara pe inflatie, ca urmare a cresterii firesti a consumului. Recomandarea FMI anuleaza sperantele salariatilor care s-au gandit ca o cota unica de 16 la suta le-ar putea spori salariile, intrucat presiunea fiscala ar fi mai mica pe angajator. Mai multi analisti si chiar reprezentanti ai patronatelor au aratat insa, cu numeroase ocazii, ca fiscalitatea pe forta de munca este in continuare foarte ridicata. In special din cauza CAS-ului. Astfel, pozitia FMI a venit ca o ploaie de vara pentru administratorii firmelor, avand in vedere ca indexarea salariilor bugetarilor a nascut intotdeauna presiuni din partea angajatilor din sectorul privat. Chiar daca salariile bugetarilor au fost majorate in doua randuri, in octombrie si in decembrie, unii sindicalisti vizati de recomandarea FMI au amenintat, ieri, cu manifestari.

Reactii dure la politicile guvernamentale in privinta salarizarii
Fondul Monetar International raspandeste frica in randul bugetarilor. Potrivit unei recomandari facute Guvernului de catre FMI, in acest an, romanii care isi primesc salariile de la stat nu vor mai avea parte de nici un fel de majorare salariala. Astfel, doua milioane de romani care lucreaza in prezent pentru cel mai mare patron - statul - vor trebui sa se multumeasca cu actualul nivel de salarizare. Daca Guvernul va accepta recomandarea FMI-ului, actorii sociali ameninta cu proteste sindicale de amploare.

Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia: "Este foarte grav! Salariile pentru ianuarie au fost deja calculate"
"Avem semnale ca Guvernul nici macar nu vrea sa aplice majorarile care au fost convenite de anul trecut. Este foarte grav, pentru ca deja s-au calculat salariile pentru ianuarie cu anumite majorari. Este o provocare pe care Guvernul ar trebui sa si-o asume. Asteptam sa vedem cum evolueaza inflatia si deprecierea nivelului de trai, dar in faza asta am dori aplicarea reglementarilor care au fost aprobate prin legi speciale pentru anul 2005. Cel putin pentru prima parte a anului, concomitent cu acordarea tichetelor de masa, cred ca ar fi suficient. Apoi, sigur, o sa trebuiasca sa vedem in ce masura mai tinem pasul cu ceea ce se intampla cu leul greu, cu tot ceea ce inseamna conditiile de integrare".

Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa: "Daca salariul nu creste, care este motivatia muncii?"
"In sistemul bugetar exista foarte multe dezacorduri. Toate Guvernele care au fost pana acum nu au incercat o unificare a sectorului bugetar. Lucrurile se amplifica la nivelul personalului contractual, pentru ca numarul de functionari publici este mic. Aceasta este o anomalie in politica de salarizare si, evident, toata lumea pune intrebarea de baza: <>, pentru ca justificarile teoretice, ca nu sunt bani etc, nu arata decat o proasta gestiune a modului de distribuire a banilor existenti. FMI-ul nu discuta pe grila, discuta pe fond total de salarii, deci cheltuielile de salarii trebuie sa se incadreze pe anumite structuri. Aici este responsabilitatea Guvernului: nu sa nu creasca salariile, ci sa faca reforma si sa restructureze sistemul administratiei publice, in sensul in care personalul sa fie rearanjat, iar fondurile respective sa fie redistribuite, fara sa se depaseasca ansamblul. Banii trebuie redistribuiti mai bine pe structura sistemului de salarizare in sector".

Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale: "Ne indreptam catre un conflict de proportii"
"Angajamentele si promisiunile Aliantei D.A. in campania electorala se refereau la dublarea salariilor profesorilor. La sfarsitul anului trecut am avut niste negocieri cu Guvernul Romaniei care vizau o noua lege a salarizarii si majorari salariale pentru perioada 2005-2006, negocieri care au fost intrerupte de momentul electoral. Dar noi negociem cu Guvernul, nu cu partidele politice. Am solicitat primului-ministru sa reluam aceste negocieri, insa acesta a preferat sa raspunda printr-un atac nedemn la adresa profesorilor. Pe 1 ianuarie trebuiau oferite acele indexari care insumeaza 12 la suta pe 2005 - o etapa de la 1 ianuarie, o etapa de la 1 octombrie. Pentru unii, care, probabil, sunt bugetari mai cu mot, respectiv functionarii publici, s-a dat o ordonanta in acest sens, pentru invatamant nu. Continua politica din ultimii 15 ani, in care invatamantul este marginalizat. In momentul de fata, din teritoriu ne vin semnale si presiuni de mare nemultumire din partea dascalilor. In felul acesta ne indreptam in mod sigur catre un conflict social de proportii".

Stefan Varfalvi, vicepresedinte UGIR: "Daca respecta recomandarea FMI-ului, Guvernul va avea mari probleme"
"Cred ca Guvernul nu va putea sa tina cont de aceasta doleanta a FMI-ului.Toate solicitarile FMI-ului sunt in sensul prudentialitatii, pentru ca, probabil, sunt iritati de primele masuri luate. Acum fac toate presiunile posibile. Ei pot sa recomande orice. Vor recomanda orice masura care presupune cheltuieli mai mici si aducerea de venituri la buget. Ma mir ca n-au recomandat si readucerea cotei unice la 25 la suta. Problema majora o reprezinta modalitatea in care Guvernul va negocia cu FMI si ce autoritate isi vor impune. Va fi pus in fata a doua alternative: ori accepta acest punct de vedere al FMI-ului, ori va accepta discutiile cu sindicatele care vor fi mai putin placute. Daca vor respecta aceasta recomandare vor avea probleme majore pe plan intern cu sindicatele".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.