Ieri, Grupul de Economie Aplicata a prezentat indicele de incredere industriala, primul de acest gen calculat si publicat in Romania. Avand la baza cercetarea realizata in randul unui esantion reprezentativ de companii (170) rezultatul indicelui +14
Ieri, Grupul de Economie Aplicata a prezentat indicele de incredere industriala, primul de acest gen calculat si publicat in Romania. Avand la baza cercetarea realizata in randul unui esantion reprezentativ de companii (170) rezultatul indicelui +14 (pe o scara de la -100 la +100) indica o incredere moderata in evolutia industriei romanesti in trimestrul I din acest an.
Potrivit datelor prezentate, sectoarele cu cele mai optimiste asteptari sunt prelucrarea titeiului, tehnica de calcul si metalurgia. Explicatia economistilor de la GEA este aceea ca prelucrarea titeiului si metalurgia beneficiaza de evolutii favorabile pe plan international ale preturilor principalelor produse, in timp ce industria tehnicii de calcul se afla in expansiune de mult timp. "De asemenea, previziuni peste medie se inregistreaza in industria de masini si echipamente, masini si aparate electrice, industria confectiilor, industria chimica. Primele trei sunt, de altfel, si principalele industrii de export ale Romaniei, deci putem spune ca exista asteptari optimiste privind evolutia favorabila a exporturilor romanesti in primul trimestru din 2005" - explica Liviu Voinea, director de cercetare in cadrul GEA.
La polul opus, cu asteptari pesimiste, se afla sectorul mijloacelor de transport rutier si industria alimentara. Cu toate acestea, dupa cum subliniau analistii GEA, datele trebuie privite cu oarecare rezerva.
Aceasta deoarece in primul caz principalul producator autohton Dacia Group Renault nu a participat la cercetare, sustinand ca nu poate furniza informatii, deoarece toate datele se afla in posesia grupului-mama Renault, iar in cel de-al doilea caz, previziunile pesimiste pentru primul trimestru, in industria alimentara, se explica prin revenirea la normalitate dupa expansiunea din perioada sarbatorilor de sfarsit de an.
Cursul de schimb, o piedica in calea cresterii preturilor
In primul Buletin Industrial GEA, facut cunoscut ieri, este prezentata si interpretarea legata de preturile productiei industriale. "Asteptarile ponderate privind cresterea preturilor in trimestrul I din 2005 (sub 1 la suta in medie) ar putea fi determinate de aprecierea cursului de schimb.
Dintre sectoarele industriale, singurul in care firmele care anticipeaza cresteri importante ale preturilor de productie au o pondere semnificativa este industria confectiilor, unde 31 la suta din firme se asteapta la cresterea preturilor cu peste 5 la suta. Faptul ca previziunile pentru cresterea preturilor de productie sunt ponderate, desi se cunosc bine cresterile de preturi la utilitati poate duce la doua concluzii. Fie se vor reduce alte componente ale pretului de productie - ceea ce este totusi greu de realizat pe termen scurt. Fie, mai probabil, se va reduce marja de profit a producatorilor" - noteaza sursa citata. De mentionat, indicele de incredere GEA va fi prezentat trimestrial.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.