Comisia Europeana a renuntat sa impuna adoptarea proiectului de standardizare a productiei de usi
si ferestre, a declarat, ieri, Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR).
Proiectul european de standardiz
Comisia Europeana a renuntat sa impuna adoptarea proiectului de standardizare a productiei de usi
si ferestre, a declarat, ieri, Marian Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR).
Proiectul european de standardizare a starnit, recent, critici din partea producatorilor europeni de usi si ferestre, printre care si cei romani. Intr-un comunicat al UNPR lansat miercuri, patronatul afirma ca masura europeana va conduce la falimentarea a sute de mici intreprinzatori din Europa, inclusiv din Romania, intrucat acestia nu vor putea acoperi costurile foarte ridicate presupuse de aplicarea noilor norme.
"Pentru Romania, acest proiect ar avea implicatii majore, avand in vedere ca majoritatea IMM-urilor din domeniu nu produc in serie. Toti constructorii vor fi fortati, ca urmare a acestei decizii, sa isi adapteze productia noilor standarde. Acest lucru necesita testarea fiecarui nou produs pentru a certifica folosirea noilor standarde", preciza comunicatul UNPR.
"Am reusit sa oprim acest lucru, se pare ca proiectul a fost blocat de Comisia Europeana. Cred ca si-au dat seama ca este o masura nedreapta, care ar fi insemnat provocarea unor falimente de proportii masive in randul IMM-urilor. Nu cred ca asta era intentia Comisiei Europene. Au oprit aceasta chestiune si o vor reface", a declarat Milut.
Presedintele UNPR a precizat, de asemenea, ca in Romania nu exista mari producatori de usi si ferestre.
"Pentru un mic intreprinzator de talia celor de la noi, aceasta masura ar fi insemnat disparitia de pe piata", sustine Marian Milut.

Testari de produse de 5.000 - 20.000 de euro
Conform acestuia, marcarea produselor pentru materiale de constructii a fost conceputa pentru productia industriala in serie. Micii intreprinzatori, care produc, la comanda, cantitati limitate, ar fi fost obligati, conform noilor norme, sa testeze fiecare din produsele proprii, in timp ce marile companii ar fi testat o singura mostra dintr-un produs fabricat in serie. "Am intalnit costuri pentru testarea produselor intre 5.000 si 20.000 de euro, sume care sunt greu de suportat pentru un intreprinzator care nu face productie in serie", a afirmat Milut.
Cea mai importanta organizatie profesionala a constructorilor din Europa, European Builders Confederation, din care face parte si UNPR, a informat toate asociatiile nationale de standardizare cu privire la efectele proiectului.
Intentiile Comitetului European pentru Standardizare au fost criticate, de asemenea, de asociatiile IMM-urilor si ale mestesugarilor la nivel european, se mai arata in comunicat.
UNPR este o organizatie neguvernamentala non-profit care cuprinde firme din sectorul privat cu capital integral romanesc, strain sau mixt, si care reuneste 11 patronate regionale cu patrimoniu propriu si personalitate juridica. Asociatia Constructorilor si Producatorilor de materiale de constructii este afiliata la UNPR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.