Dupa cresterea euro la inceputul saptamanii la 38.444 lei, a urmat o stabilizarea a acestuia in jurul valorii de 37.750 lei, cu un minim de 27.654 si un maxim de 37.810 lei. Aceasta evolutie s-a datorat reducerii volumului tranzactiilor pe piata inte
Dupa cresterea euro la inceputul saptamanii la 38.444 lei, a urmat o stabilizarea a acestuia in jurul valorii de 37.750 lei, cu un minim de 27.654 si un maxim de 37.810 lei. Aceasta evolutie s-a datorat reducerii volumului tranzactiilor pe piata interbancara si echilibrarii cererii cu oferta. La randul sau, dolarul s-a stabilizat in jurul pragului de 28.900 lei, dupa ce la inceputul saptamanii atinsese un maxim de 29.364 lei. Pentru perioada urmatoare este de asteptat ca procesul de intarire a leului sa continue, la aceasta contribuind atat BNR, care are intentia de a liberaliza, la inceputul lui aprilie, contul de capital, care acorda nerezidentilor accesul la depozitele in lei, cat si existenta unei supraoferte de valuta, datorata atat romanilor care muncesc in afara tarii, cat si intrarilor de capital speculativ pe piata de capital sau imobiliara sau venite sa profite de dobanzile inca foarte ridicate. Acest ultim aspect este luat in calcul si de FMI, care a solicitat autoritatilor romane sa negocieze cu Uniunea Europeana amanarea acestei decizii. La scaderea dobanzilor a contribuit atat noua politica a BNR de a rari zilele in care atrage disponibilitatile bancilor, cat si faptul ca Ministerul de Finante nu a lansat in ianuarie nici o emisiune de titluri de stat. Pe pietele financiare internationale, paritatea euro/dolar a fluctuat intr-un ecart ingust, 1,2965 - 1,3088 dolari. Moneda americana nu a avut taria de a se aprecia, investitorii luand in calcul atat datele economice europene, cat si pe cele de peste Ocean. Vineri euro a profitat de incetinirea cresterii economice americane, care a crescut in ultimul trimestru din 2004 cu 3,1%, fata de previziunile de 3,5%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.