Saptamana trecuta, prezent la un seminar organizat de Ambasada SUA la Bucuresti, Camera de Comert Americana in Romania si Delegatia CE, in prezenta primului-ministru Calin Popescu Tariceanu, ambasadorul SUA, J. D. Crouch II, a criticat in termeni dur
Saptamana trecuta, prezent la un seminar organizat de Ambasada SUA la Bucuresti, Camera de Comert Americana in Romania si Delegatia CE, in prezenta primului-ministru Calin Popescu Tariceanu, ambasadorul SUA, J. D. Crouch II, a criticat in termeni duri prevederile actualului Cod al muncii, sustinand revizuirea lui rapida. Iata care sunt argumentele diplomatului american.
"Ce se poate spune despre Codul muncii? Un studiu recent arata ca majoritatea microintreprinderilor si a celor mici in Romania nu respecta Codul muncii. Nu il respecta pentru ca nu pot. Contabilitatea, rapoartele si cerintele juridice sunt prea complicate. Daca inspectorul muncii apare, prefera mai degraba sa plateasca o amenda - sau, mai rau, inca, sa plateasca mita - si sa accepte asta ca un pret al faptului ca fac afaceri.
Este necesar ca Guvernul sa revizuiasca prevederile Codului muncii care afecteaza in mod negativ activitatea eficienta a firmelor, cum ar fi reducerea birocratiei in ce priveste activitatile angajatilor si evenimentele in favoarea solutiilor simple, electronice. De exemplu, cum poate o tara ca Romania, dezvoltata ca tehnologie, sa tolereze o situatie in care marilor corporatii li se cere sa angajeze <> pentru a scrie de mana in registre de tip secolul XIX pentru a se conforma cu niste regulamente invechite? Una dintre estimari este ca o firma mare are nevoie de o astfel de persoana, angajata cu contract permanent, la o suta de angajati. Tinerea unor evidente electronice asupra angajatilor nu este permisa. Aceasta reprezinta o crestere de 1 la suta a costului pentru a face afaceri aici, in Romania. Companiile mici, care nu isi pot permite sa angajeze un inspector al muncii autorizat, trebuie sa apeleze la Oficiul Muncii si sa plateasca o taxa pentru servicii de evidenta neelectronica, taxe echivaland cu 0,75 la suta din fondul de salarii al firmei.
De asemenea, companiile au nevoie de o mai mare flexibilitate in privinta orelor de munca si a controlului privind planificarea resurselor umane. Potrivit Bazei de date <> a Bancii Mondiale, Romania se claseaza printre ultimele 20 dintr-o lista de 145 de tari in privinta dificultatii in a face angajari - acest tip de birocratie este un impediment in investitii".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.