Artistul plastic amator Emil Muresan a intrat in Cartea Recordurilor din Romania. Performanta obtinuta ca urmare a realizarii celor aproape 300 de tablouri din panza de paianjen i-a adus medieseanului de 74 de ani un cec de numai trei milioane de lei
Artistul plastic amator Emil Muresan a intrat in Cartea Recordurilor din Romania. Performanta obtinuta ca urmare a realizarii celor aproape 300 de tablouri din panza de paianjen i-a adus medieseanului de 74 de ani un cec de numai trei milioane de lei brut, gloria fiind practic
singurul lucru cu care s-a ales dupa o munca de doua decenii.
De profesie decorator, septuagenarul, rasplatit in "epoca de aur" cu numeroase diplome si premii in bani pentru modul profesionist in care reusea sa amenajeze vitrinele magazinelor din oras, s-a dedicat, imediat dupa pensionare, hobby-ului sau, adica sculpturii.
A inceput prin a-si modela in calculul renal extras din organism, propriul chip, dupa care in piatra, caolin, bronz si ipsos a realizat o serie de lucrari, unele dintre acestea reprezentand monumente eroice amplasate in localitati din judet, precum Darlos, Mosna sau Brateiu.
Cele mai reprezentative lucrari care i-au adus, de altfel, consacrarea au fost insa tablourile "pictate" in totalitate din panza de paianjen. Una dintre acestea, de dimensiuni impresionante, in suprafata de doi metri patrati, este intitulata "Bricul Mircea" si a insumat o munca extrem de minutioasa de aproape trei ani, fiind realizata in perioada 1998-2002.
In martie 2004, postul national de televiziune a facut toate demersurile pentru a-i fi recunoscute meritele insolitului "pictor" si, dupa acordarea unei diplome de excelenta, performanta sa a fost inscrisa, in decembrie 2004, in celebra Carte a Recordurilor.
In momentul de fata, septuagenarul lucreaza la o premiera: o rochie de mireasa realizata, evident, tot din panza de paianjen.
"Pana in urma cu un an am avut o adevarata crescatorie de paianjeni, intr-un cotet din curte dar pentru ca, iarna, nu puteam sa le asigur hrana, ea s-a diminuat si, o data cu aceasta, si materia prima.
Acum sunt nevoit sa bat satele din imprejurimi pentru a recolta marfa de calitate astfel incat aceasta sa poata fi aplicata cu un adeziv special facut din miere si vasc pe diverse suporturi, precum panza sau cartonul", marturiseste artistul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.