Si a zis Dumnezeu: "Sa fie luminatori pe taria cerului, ca sa lumineze pe pamant, sa desparta ziua de noapte si sa fie semne ca sa deosebeasca anotimpurile, zilele si anii. Si sa slujeasca drept luminatori pe taria cerului, ca sa lumineze pamantul".
Si a zis Dumnezeu: "Sa fie luminatori pe taria cerului, ca sa lumineze pe pamant, sa desparta ziua de noapte si sa fie semne ca sa deosebeasca anotimpurile, zilele si anii. Si sa slujeasca drept luminatori pe taria cerului, ca sa lumineze pamantul". Si a fost asa. A facut Dumnezeu cei doi luminatori mari: luminatorul cel mai mare pentru carmuirea zilei si luminatorul cel mic pentru carmuirea noptii, si stelele. Si le-a pus Dumnezeu pe taria cerului, ca sa lumineze pamantul, sa carmuiasca ziua si noaptea si sa desparta lumina de intuneric. Si a vazut Dumnezeu ca este bine. Si a fost seara si a fost dimineata: ziua a patra.
Textul biblic despre cele facute de Dumnezeu in ziua a patra este, la prima vedere, aiuritor caci vorbeste despre lucruri care pareau a fi deja alcatuite. Sistemul solar aparuse in ziua a treia. Tot la ziua a treia am vorbit despre viata pe Pamant, despre explozia vegetatiei. Dar cum s-a dezvoltat aceasta fara Soare, zile si nopti sau anotimpuri? Si ce legatura are Luna cu lungimea zilei sau a anului, cu anotimpurile sau cu vremea?
Oamenii de stiinta sunt astazi de acord ca, de la un moment dat, Pamantul a intrat intr-un ciclu de epoci glaciare urmate de perioade interglaciare. Cu mai multe zeci de ani in urma, astronomul iugoslav Milutin Milankovitch a afirmat ca aceste schimbari periodice sunt cauzate de mici schimbari in inclinatia axei Terrei si in geometria orbitei Pamantului in jurul soarelui, iar in ultimii 25 de ani au fost aduse dovezi imbatabile in sprijinul acestei teorii.
Ziua, anul, anotimpurile
Ele au existat de la inceputurile Pamantului, dar in alte forme. Cercetarile au aratat ca, mult mai recent, pe la mijlocul paleozoicului, adica acum 350 de milioane de ani, atunci cand pamantul era acoperit de apa si vremea calda, ziua avea 21 de ore, iar anul 400 de zile. Studii ale sedimentelor magnetice de pe fundul oceanului au aratat ca vara nu a inceput intotdeauna, in emisfera nordica in iunie, ci si in decembrie. Anotimpurile nu au semanat mult timp cu cele actuale. Conditiile pentru dezvoltarea omului nu au fost intotdeauna aceleasi.
Luna
Cauza tuturor acestor schimbari majore ale conditiilor Terrei a fost Luna. Daca sistemul solar ar fi constat din Soare si Pamant, miscarea celui din urma in jurul celui dintai ar fi fost intotdeauna aceeasi; nu s-ar fi modificat niciodata lungimea zilei sau marimea anului, nici aspectul, marimea sau asezarea anuala a anotimpurilor. Nu am fi avut nici perioade glaciare si nici conditiile actuale.
Adevarul, dovedit stiintific, este acela ca Luna exercita asupra Pamantului o atractie gravitationala care face ca acesta sa execute, in afara miscarii de revolutie in jurul Soarelui si de rotatie in jurul axei sale, si o serie de miscari secundare importante, responsabile de toate modificarile amintite mai sus.
Ca din intamplare
Teoria recenta a profesorului Cameron de la Universitatea Harvard este aceea ca Luna a aparut ca urmare a ciocnirii Pamantului cu un corp planetar de dimensiunea lui Marte, adica intr-un mod complet diferit de celelalte luni din sistemul solar. Simularile pe computer ulterioare au demonstrat cum s-a format Luna: s-a intamplat (din nou) ca acel corp ceresc sa aiba exact masa, viteza relativa, unghiul de coliziune si compozitia necesare pentru ca resturile coliziunii sa se adune ca luna. Infinit mai probabil ar fi fost insa ca rezultatul ciocnirii sa fie distrugerea ambelor corpuri. Si totusi s-a intamplat imposibilul.
Despre aparitia Lunii si despre influenta ei asupra Pamantului, inclusiv despre conditiile de climat bland care i se datoreaza, ne vorbeste si textul biblic. Existau Soarele si deci zilele si noptile, anii, anotimpurile. Luna a venit si le-a remodelat pentru a face posibila dezvoltarea societatii omenesti. O intamplare norocoasa!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.