Dupa ce PNA a anuntat inceperea urmaririi penale impotriva patronului Rafo Onesti, Corneliu Iacobov, ieri, acesta a primit o noua lovitura. Senatul a aprobat, cu 76 de voturi "pentru", 39 "impotriva" (grupul PSD),
Ordonanta de Urgenta a Guver
Dupa ce PNA a anuntat inceperea urmaririi penale impotriva patronului Rafo Onesti, Corneliu Iacobov, ieri, acesta a primit o noua lovitura. Senatul a aprobat, cu 76 de voturi "pentru", 39 "impotriva" (grupul PSD),
Ordonanta de Urgenta a Guvernului Tariceanu care suspenda preluarea de catre AVAS a creantelor
Rafo si CAROM.
Ordonanta privind preluarea de catre AVAS a creantelor Rafo si CAROM, emisa, in mod surprinzator, in plina campanie electorala, de fostul Guvern Adrian Nastase a fost criticata dur de catre oficialii UE si cei ai FMI si de opinia publica.
Se pare insa ca vizita lui Iacobov la sediul PSD a fost in cele din urma incununata de succes, in pofida declaratiilor lui Ion Iliescu, prin care acesta nu a respins ideea excluderii din partid a omului de afaceri onestean.
Desi Adrian Nastase anuntase, cu cateva zile in urma, ca ar putea sa se razgandeasca in ceea ce priveste sustinerea propriei ordonante, ca urmare a faptului ca nu a fost votat de onesteni in turul doi pentru prezidentiale, grupul PSD a fost singurul care a votat impotriva ordonantei Tariceanu.
Chiar daca presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, anuntase ca va vota in favoarea ordonantei, ieri, potrivit listei de vot, presedintele Senatului s-a pronuntat impotriva. Au fost insa doi senatori PSD - Alexandru Athanasiu si Dan Mircea Popescu - care s-au abtinut si unul (Traian Novolan) care a votat "pentru".
Actul normativ urmeaza sa fie dezbatut de Camera Deputatilor, care are rolul decizional in aceasta chestiune.
Cel mai vehement discurs impotriva ordonantei l-a avut senatorul PSD, Antonie Iorgovan care a calificat actul normativ drept neconstitutional, avand in vedere ca in cazul Rafo s-a pronuntat o hotarare judecatoreasca atacata, in prezent, printr-un recurs de AVAS.
Acesta a fost contrazis de ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, care a explicat ca Guvernul nu doreste sa intervina in actul de justitie.
"Exista o procedura judiciara in curs si nu dorim sa intervenim. Statul va fi reprezentat in proces prin AVAS, Ministerul Finantelor sau Directia Vamilor Iasi", a explicat Olteanu.
Democratul Radu Berceanu a tinut sa explice oportunitatea adoptarii ordonantei Tariceanu, aratand ca obiectul acesteia "tine de ceea ce a fost denumit un caz important de coruptie in Romania: Rafo Onesti", unde prin neachitarea taxelor, impozitelor si taxelor vamale, au fost obtinute sume mari pe care proprietarii "le-au drenat in buzunarele proprii, apoi in buzunarele sprijinitorilor politici proprii".
Vadim Tudor: Seful mafiei petrolului este Dinu Patriciu
Desi subiectul dezbaterii era reprezentat de Rafo si CAROM, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, nu s-a putut abtine sa nu il atace pe cel mai controversat reprezentant al actualei puteri, Dinu Patriciu, pe care l-a numit "seful mafiei petrolului din Romania".
Vadim l-a acuzat pe acesta ca a stiut sa atraga, in diverse moduri, mai multe persoane sus-puse in afacere, "cointeresandu-i" ca tot ceea ce "tine" de el sa "se musamalizeze".
"In 2001 Dinu Patricu a dat o lovitura bursiera si intr-o singura zi a castigat impreuna cu Calin Popescu Tariceanu miliarde de lei", a spus Vadim Tudor, adaugand ca si Andrei Plesu si publicatia Academia Catavencu au luat cate patru si respectiv zece miliarde de lei prin "tranzactii la bursa si spalare de bani".
"Sa se suspende si ordonanta care il favorizeaza pe Dinu Patriciu", a propus Vadim Tudor, precizand, in acelasi context, ca, in cazul in care Justitia va dovedi ca Traian Basescu este vinovat de "instrainarea si jefuirea flotei romanesti", PRM va initia procedurile de suspendare a presedintelui Romaniei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.