Ancheta privind contrabanda cu tigari de la Caras-Severin s-a lasat cu destituirea sefului PTF Naidas si a trei politisti din subordinea sa, sanctionarea altor doi si dosar penal pentru patru persoane printre care si seful magazinului duty-free de un
Ancheta privind contrabanda cu tigari de la Caras-Severin s-a lasat cu destituirea sefului PTF Naidas si a trei politisti din subordinea sa, sanctionarea altor doi si dosar penal pentru patru persoane printre care si seful magazinului duty-free de unde au fost luate cele 125 de baxuri de tigari estimate la aproximativ 1,4 miliarde de lei.
Cercetarile Inspectoratului General al Politiei de Frontiera in cazul contrabandei cu tigari de la PTF Naidas, inregistrat in urma cu o luna, s-a soldat cu sanctionarea a zece functionari ai sectorului, politisti de frontiera si angajati ai unui magazin duty-free.
Astfel, a fost destituit din functie seful Sectorului PTF Naidas, comisar Alexandru S., pentru neglijenta in indeplinirea indatoririlor de serviciu, fiind mutat pe o functie inferioara pana la cel mult nivelul de baza al gradului profesional detinut. De asemenea, au fost eliberati din functie si trei dintre subordonatii lui, agentul-sef adjunct Daniel N., agentul principal Ion R. si politistul de frontiera angajat pe baza de contract Catalin L., fiind acuzati de neglijenta in indeplinirea atributiilor de serviciu si refuzul de a furniza informatii despre contrabanda. Agentii Catalin M. si Dan M. au fost sanctionati administrativ, tot pentru neglijenta, cu amanarea inaintarii in gradul urmator pentru o perioada de trei ani.
Totodata, cei patru angajati ai magazinului, printre care si seful lor, au fost dusi in fata Parchetului teritorial cu dosar penal pentru nerespectarea dispozitiilor privind activitatea de import - export, doi dintre ei fiind acuzati si de ultraj. Acestia sunt Nicolae Alin B. (34 de ani), Ciprian Laurentiu A. (25 de ani), Mihai T. (23 de ani) si Ioan D. (21 de ani), toti din localitatea Moldova Noua.
In privinta tigarilor, acestea au fost lasate sub sigiliu in custodia magazinului pana la finalizarea cercetarilor de catre Directia Regionala Vamala Timisoara de la nivel intern, inclusiv asupra propriilor angajati.
Amintim ca, la 26 decembrie 2004, politistii de frontiera din cadrul Detasamentului de Interventie al IJPF au retinut, dupa mai bine de cinci ore de filaj, un microbuz in care se aflau 125 de baxuri de tigari netimbrate, de diferite marci, in valoare de aproximativ 1,4 miliarde de lei.
Pentru a opri microbuzul, cu numar de Bucuresti, politistii au fost nevoiti sa traga un foc de avertisment, cu atat mai mult cu cat doi dintre indivizii implicati devenisera violenti.
Continuand cercetarile, acestia au stabilit ca, in afara celor doi, erau "amestecati" si alti doi barbati, unul dintre ei fiind seful magazinului. Acesta din urma a incercat, la numai doua ore de la eveniment, sa dea o forma legala contrabandei cu tigari, inaintand Biroului Vamal Naidas o cerere prin care solicita "manipularea uzuala" a unei cantitati de marfa din magazin "intrucat podul cladirii dadea semne de prabusire, existand cateva scanduri rupte".
Potrivit comunicatului IGPF, cererea (initial acceptata) a fost folosita drept proba incriminatorie, avand in vedere ca era datata 26.12.2004 (adica data la care s-a produs evenimentul), iar legea prevede ca astfel de operatiuni de efectuare a manipularilor uzuale se autorizeaza inainte ca acestea sa se realizeze si nu invers.
Mai mult, documentul nu mentiona locul unde urma sa fie depozitata marfa, cantitatea, felul acesteia si mijloacele de transport folosite, si nici avizul IJPF Caras-Severin pentru efectuarea acestei activitati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.