Ostilitatea afisata deseori de liberali fata de reprezentantii fostei puteri dispare subit atunci cand la mijloc se afla interese comune. Uitand acuzatiile de coruptie si de favorizare a clientelei politice aduse PSD, deputatii PNL din Comisia econo
Ostilitatea afisata deseori de liberali fata de reprezentantii fostei puteri dispare subit atunci cand la mijloc se afla interese comune. Uitand acuzatiile de coruptie si de favorizare a clientelei politice aduse PSD, deputatii PNL din Comisia economica au facut front comun, ieri, cu social-democratii si au votat proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei privind transformarea in obligatiuni a tuturor datoriilor pe care Rompetrol Rafinare Constanta, firma binecunoscutului lider liberal Dinu Patriciu, le are catre bugetul statului.
Astfel, cu concursul PNL, actul normativ emis de Cabinetul Adrian Nastase in 2003, care amana plata catre buget a aproximativ 600 de milioane de dolari datorate de societatea lui Patriciu, are toate sansele sa treaca de Parlament. Mai precis, documentul ofera Rompetrol posibilitatea de a-si transforma datoriile in obligatiuni catre stat, cu o scadenta de maximum sapte ani, in caz contrar obligatiunile nerascumparate urmand a fi convertite in actiuni si puse in vanzare pe pietele reglementate.
Proiectul, care prevedea, initial, o perioada de gratie de 20 de ani pentru plata creantelor a fost modificat la Senat, la inceputul anului trecut, termenul fiind redus la sapte ani. Deputatii din Comisia economica au fost de acord cu aceasta varianta, insa au adaugat un "apendice", care prevede ca, in termen de 60 de zile de la promulgarea legii, Ministerul Finantelor Publice va promova o hotarare de Guvern pentru a reevalua conventia de emisiune a obligatiunilor.
Presedintele organismului parlamentar, pesedistul Mihai Tudose, a precizat, ieri, ca au existat mai multe propuneri de amanare a discutarii acestui subiect, venite din partea PRM, PNL si din partea Ministerului Finantelor Publice, dar, in cele din urma, s-a decis dezbaterea actului normativ.
Cel care a adus la cunostinta reprezentantilor mass-media rezultatul votului din Comisie a fost insa vicepresedintele acesteia, peremistul Mircea Purceld. El a aratat, intr-o conferinta a grupului sau parlamentar ca ordonanta a fost votata de deputatii PSD si de cei ai PNL, in timp ce reprezentantii PD si PRM
s-au opus, iar cei ai UDMR nu s-au aflat in sala, informatie care, de altfel, a fost confirmata de Tudose.
Purceld a criticat adoptarea actului normativ, aratand ca nu a inteles "graba" adoptarii acestui act si nici de ce ordonanta nu a avut avizul actualului Guvern, ea fiind dezbatuta cu avizul dat de Executivul PSD.
Incercarile noastre de a-i contacta pe reprezentantii PNL si PD au ramas fara rezultat.
Ordonanta de urgenta privind unele masuri pentru reglementarea unor obligatii bugetare ale SC "Rompetrol Rafinare" - SA Constanta a fost emisa de Guvern in octombrie 2003 si a fost depusa la Camera Deputatilor, dupa dezbaterea la Senat, in februarie 2004.
De atunci acest act normativ se afla la Comisia de politica economica, termenul de depunere a raportului, respectiv martie 2004, fiind demult depasit.
Raportul favorabil urmeaza sa fie discutat in plen, iar forma rezultata va fi cea finala, Camera Deputatilor avand calitatea de Camera decizionala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.