Laszlo Borbely, ministru delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului a anuntat ieri ca va continua, si in acest an, programele aflate in derulare, le va imbunatatii si va initia unele noi atat in privinta constructiei de locuinte, cat s
Laszlo Borbely, ministru delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului a anuntat ieri ca va continua, si in acest an, programele aflate in derulare, le va imbunatatii si va initia unele noi atat in privinta constructiei de locuinte, cat si a infrastructurii, in functie de bugetul ce va fi pus la dispozitie. Un accent deosebit va fi pus pe constructia de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, pentru 2005 fiind incluse in program peste 5.600 de unitati. Pentru credit ipotecar, program derulat prin ANL, pentru acest an sunt incluse in program 2.246 de locuinte.
Baneasa, fara autorizatie; salile de sport, regandite
In ceea ce priveste controversatul cartier Henri Coanda - situat langa Aeroportul Baneasa, Borbely a anuntat ca, in doua saptamani vor fi prezentate concluziile unui raport intocmit cu privire la aceasta zona. "Au fost probleme legate de licitatiile pentru acest amplasament si, chiar cu autorizarea acestei investitii - se pare ca aceasta nu este valabila", a spus ministru. In iunie 2003, Agentia Nationala pentru Locuinte si Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului lansau targul pentru contractarea locuintelor din cartierul Henri Coanda. La lansare, directorul ANL, Corneliu Popescu, promitea ca primele spatii de locuit vor fi date in folosinta in toamna anului 2004. O alta prioritate o va constitui constructia de locuinte pentru persoanele si familiile care sunt sau urmeaza sa fie evacuate din imobile ce se retrocedeaza fostilor proprietari - ca un subprogram al constructiei de locuinte sociale. Si constructia de sali de sport va continua, noua administratie militand pentru sali mai mari cu 3-4 metri. In perioada imediat urmatoare va fi lansat un concurs de proiecte pentru constructii mult mai functionale decat cele gandite pana in prezent. Pentru 2005, in program sunt incluse 123 de noi salide sport, iar alte 30 de sali - construite inainte de 2000 pe langa unitatile de invatamant sunt propuse pentru reabilitare si consolidare. Nu in ultimul rand, o atentie deosebita se va acorda continuarii consolidarii cladirilor de locuit multietajate incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public. Acest program a inceput in perioada 2003-2004 cu lucrari la 19 cladiri dintre care au fost finalizate 6, pentru anul in curs fiind cuprinse 46 de cladiri pentru care au fost alocate 38,86 de miliarde de lei. Va fi continuat si programul de interventii in prima urgenta la constructii vulnerabile care prezinta pericol public - au prioritate cladirile cu valoare de patrimoniu si cele social-administrative ocupate temporar/permanent de un numar mare de persoane sau cladirile care sunt amplasate in zone dens populate. Nu lipsita de importanta este continuarea proiectului de diminuare a riscurilor in cazul producerii calamitatilor naturale si pregatirea pentru situatii de urgenta, finantat de Banca Mondiala. Prin acesta, in perioada 2005-2009 vor fi consolidate 84 de cladiri de importanta vitala pentru care finantarea este de 71,203 milioane de dolari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.