Reprezentantul FMI in Romania, Graeme Justice, una vorbeste cu Guvernul si alta spune agentiilor straine de presa. Chiar daca luna aceasta a dat mai multe semnale ca ar fi de acord cu politica fiscala a Guvernului Tariceanu, limitandu-se sa critice n
Reprezentantul FMI in Romania, Graeme Justice, una vorbeste cu Guvernul si alta spune agentiilor straine de presa. Chiar daca luna aceasta a dat mai multe semnale ca ar fi de acord cu politica fiscala a Guvernului Tariceanu, limitandu-se sa critice numai generatorii de datorii, oficialul este extrem de critic cand vorbeste opiniei internationale.
Romania trebuie sa grabeasca reformele structurale daca vrea sa acceada in UE in 2007, a declarat Graeme Justice, reprezentantul FMI la Bucuresti, pentru Agentia France Presse.
Potrivit oficialului, "principala problema este adoptarea unor politici fiscale si monetare adecvate, in 2005". Justice a declarat pentru agentia franceza ca FMI este gata sa discute cu noul Guvern, subliniind ca autoritatile de la Bucuresti au luat deja cateva decizii de importanta vitala inainte sa le discute cu expertii Fondului.

Prieten sau dusman
El a mentionat ca majorarea salariilor bugetarilor petrecuta la finalul anului trecut si reducerea substantiala a impozitelor pe profit si pe venit pot fi privite ca probleme pentru politica fiscala.
Acelasi personaj spunea, la inceputul anului, in cadrul unei discutii care a avut loc la sediul Guvernului, ca introducerea cotei unice de impozitare "este in concordanta cu o buna politica fiscala si cu evolutiile din regiune".
In alta ordine de idei, Justice a mentionat ca Romania ar trebui sa foloseasca mai mult falimentul pentru firmele care nu-si platesc datoriile la buget.
"Una dintre principalele surse ale arieratelor din sectorul public o reprezinta pierderile companiilor de stat, cele din minerit si termoficare", a spus Justice.
Am incercat sa-l contactam pe domnul Justice pentru explicatii vizavi de afirmatiile sale. Biroul FMI de la Bucuresti ne-a informat ca Graeme Justice nu mai face declaratii pentru presa, pentru ca mai este foarte putin timp pana la sosirea misiunii Fondului, pe 26 ianuarie, eveniment care, pesemne, presupune pregatiri intense.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.