Situatia de la Republica pare sa se indrepte catre un final...mai putin agitat. Angajatii si-au primit salariile restante, cu dobanda aferenta, dupa vanzarea unuia dintre cele sapte active aflate in proprietatea lor. Lichidatorul societatii este opti

Situatia de la Republica pare sa se indrepte catre un final...mai putin agitat. Angajatii si-au primit salariile restante, cu dobanda aferenta, dupa vanzarea unuia dintre cele sapte active aflate in proprietatea lor. Lichidatorul societatii este optimist in ceea ce priveste licitatia pentru restul patrimoniului de la Republica, programata pentru 26 ianuarie. Mai multe firme sunt interesate de Republica si unele dintre ele ar putea, chiar, sa pastreze obiectul de activitate al fabricii. Din ecuatie nu a disparut decat o singura persoana: Ovidiu Musetescu, fostul ministru al privatizarii, cel care si-a dat girul pentru privatizarea Republica si despre care nu mai stie nimeni nimic.

Salariatii mai detin sase active
Angajatii de la Republica au vandut unul dintre activele pe care le detin, o hala, cu un milion de euro, a precizat, ieri, Constantin Dobre, liderul sindicatului Malaxa. Toate problemele salariale ridicate de cei 1.100 de angajati au fost rezolvate, inclusiv dobanda de cinci miliarde de lei pe care oamenii o aveau de incasat.
"Am vandut hala cu un milion de euro si am dat oamenilor toti banii, inclusiv dobanda de cinci miliarde de lei, pe care le-am impartit-o. Noi am avut sapte active, acum am ramas proprietari la sase", a precizat liderul sindical de la Republica.
Acesta a declarat, de asemenea, ca, in acest moment, sindicatul asteapta cu interes licitatia de pe 26 ianuarie.
"Sa vedem ce urmeaza sa se intample, ce activitati vor dori sa desfasoare aici cumparatorii. Ne intereseaza, in primul rand, pastrarea locurilor de munca", a precizat Constantin Dobre.
Dobre a afirmat ca, pana in prezent, sindicatul a castigat toate bataliile, ultima fiind cea "pentru moralitate" legata de procesul in care este implicata organizatia sindicala a directorilor de la Republica.
In rest, despre fostii "investitori" de la Republica sau despre Ovidiu Musetescu, nimic nou sub soare.
"Ce sa va mai spun... Ei (firma ruseasca Tehnologika Tub SRL, careia fostii patroni de la Moody i-a <> datorii, recompensate cu active din fabrica - n.r.) au cumparat 76 la suta din intreprindere cu 660.000 de dolari. Noi am vandut 24 la suta cu un milion de euro", a declarat Constantin Dobre. La Republica nu mai munceste absolut nimeni din decembrie 2002, conform liderului sindical.

Optimism pentru licitatia de la sfarsitul lunii
Nicolae Teodor, director general al firmei lichidatoare Moore Stephens, este optimist in privinta licitatiei care va avea loc la 26 ianuarie, pentru restul patrimoniului Republica.
"Problema salariilor este aproape rezolvata. Din cele 57 de miliarde de lei, creantele initiale, au mai ramas doar cateva miliarde, care credem ca vor fi platite pana cel tarziu la inceputul lunii februarie", a precizat Teodor. Directorul Moore Stephens a explicat faptul ca cei 1.080 salariati care i-au dat imputernicire lui Constantin Dobre si-au primit "100 la suta sau chiar peste 100 la suta" banii datorati. Ceilalti, aproape 400 de persoane, au primit deja 45 la suta din datorii cash, urmand ca dupa licitatia de la sfarsitul lunii ianuarie sa primeasca si restul de bani. Printre creditorii ramasi, Teodor a citat Administratia Nationala a Rezervelor de Stat (ANRS), care mai are de incasat aproximativ sase miliarde de lei.
Pentru licitatia de la 26 ianuarie "si-au exprimat interesul o serie de firme serioase", printre care Tenaris si Soconord, a precizat directorul Moore Stephens. Caietul de sarcini a fost cumparat, de asemenea, si de... firma ruseasca Tehnologika. "In opinia noastra, sunt mari sanse de adjudecare in cadrul acestei licitatii. Fiind a doua licitatie, pretul a fost diminuat cu 20 la suta, comparativ cu cel din decembrie, conform legii. In cazul in care nu se va adjudeca nici acum, lichidatorul si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS - n.r.) vor cauta, impreuna, o alta strategie pentru vanzare", a precizat Nicolae Teodor.
Conform acestuia, alte strategii ar putea consta in vanzarea la licitatie cu plic inchis, prin metoda negocierii sau chiar vanzarea separata a utilajelor, terenurilor, cladirilor si a pachetului majoritar de actiuni in cadrul societatii SC Rep Urmes SRL, firma desprinsa din Republica, in cadrul careia aceasta detine pachetul majoritar de actiuni de 99,5 la suta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.