Ceata este un fenomen cu totul aparte pentru bacauani. Orasul este situat pe malurile Bistritei, intr-o zona joasa, astfel ca, mai ales in sezonul rece, ceata este frecventa. Acest fenomen insa ii sperie pe bacauani mai mult decat se intampla in alte

Ceata este un fenomen cu totul aparte pentru bacauani. Orasul este situat pe malurile Bistritei, intr-o zona joasa, astfel ca, mai ales in sezonul rece, ceata este frecventa. Acest fenomen insa ii sperie pe bacauani mai mult decat se intampla in alte zone ale tarii. Ceata la Bacau inseamna, de fapt, posibilitatea ca, in orice moment, orasul sa fie scufundat intr-o baie de vapori de amoniac, provenitI de la combinatul chimic Sofert. Parafrazand cantecul, cine a pus combinatul in drum, ala a fost chiar om nebun, din moment ce a pus o increngatura uriasa de instalatii chimice, care utilizeaza ca materii prime substante chimice dintre cele mai otravitoare, in coasta unui oras cu 200.000 de suflete, unde se stia ca disiparea vaporilor poluanti se face cu mare greutate. Problema cea mai mare este ca nici macar in ultimii ani, cand bacauanii au fost scufundati foarte des in baia de amoniac, nu s-a facut nimic pentru reducerea emisiilor poluante.
Bacauanii au uitat, practic, cum e sa respire aer curat, mai ales la sfarsit de saptamana. In plus, iarna, ceata densa se transforma intr-un burete care se imbiba cu vapori de amoniac si care tine otrava pe sol, fara sa ii dea voie sa se risipeasca in atmosfera inalta. Pacostea a aparut inca de pe vremea lui Ceausescu, cand un combinat chimic, programat initial sa fie construit la Tecuci, a fost plantat langa Bacau. Dupa revolutie, liderii societatii civile au cerut in mod repetat inchiderea unitatii sau macar reducerea activitatii, pentru reducerea poluarii. Ceva sperante ca Bacaul sa iasa de pe harta celor mai poluate localitati din tara chiar aparusera, dar s-au topit treptat, mai ales dupa ce combinatul a incaput pe mana omului de afaceri Ioan Niculae, prin firmele pe care le conduce. Chiar si activitatea combinatului a cunoscut destule curbe sinuoase, de la activitate in plin la disponibilizari masive sau concedii fortate pentru muncitori, pe motiv de revizii ale instalatiilor. In plus, datoriile combinatului au fost intotdeauna la cote astronomice, mai ales catre furnizorul de gaz.

Comandament anti-Sofert
Combinatul se afla, practic, in interiorul orasului, la circa trei kilometri sud de centrul localitatii. Amplasarea sa in albia Bistritei a fost probabil cea mai proasta alegere, intrucat ceata frecventa, dar si curentii de aer constant dinspre combinat spre oras trimit toate otravurile catre oras. Cel putin, aceasta este scuza eterna a conducerii combinatului, care si-a facut o politica din a nega implicarea sa in poluarile repetate. Totusi, Garda de Mediu a identificat de fiecare data, ca sursa a emisiilor de amoniac, tocmai combinatul Sofert. De mentionat ca au existat perioade cand Sofert a poluat chiar si trei zile la rand orasul. Gradul mare de poluare a determinat formarea unui adevarat comandament anti-Sofert, format din comisari de mediu, dar si din reprezentanti ai Primariei si ai Prefecturii Bacau. Demersurile au ajuns pana la Ministerul Mediului, de unde raspunsurile au fost insa lipsite de vlaga.

Sfidarea, ca politica
Mai mult, conducerea Sofert sfideaza inspectorii de mediu, asa cum s-a intamplat si la una dintre ultimele poluari, cand probe efectuate in mai multe zone ale orasului au confirmat depasirea limitelor admise de emisii poluante in atmosfera. Rezultatele masuratorilor efectuate ar fi trebuit sa fie analizate de inspectorii de mediu, in prezenta reprezentantilor societatii Sofert. "Am asteptat ceasuri intregi sa apara cineva de la Sofert. N-a venit nimeni.
Daca vom vedea ca nu vom ajunge la nici un rezultat, nu ne ramane decat sa recomandam Ministerului Mediului inchiderea unitatii", relata Marcel Morosanu, comisarul-sef al Garzii de Mediu Bacau.
Problema Sofert este cunoscuta la Ministerul Mediului, dar pana acum nu s-a luat nici o masura concreta, in afara unor studii fara rezultate concrete si a unor seminarii sterile pe tema poluarii.
De cealalta parte, Sofert a facut demersuri pentru obtinerea autorizatiei integrate de mediu, dar pentru asta va trebui sa faca investitii de 25 de milioane de euro in instalatii nepoluante, in urmatorii trei ani. Lucru putin probabil, intrucat, dupa ce ca nu a facut pana acum absolut nici o investitie in masuri de protectia mediului, conducerea Interagro a inceput prin a cere o perioada de gratie.

Valurile de otrava
In ultimul an si jumatate, combinatul lui Niculae a scaldat de noua ori Bacaul in amoniac. Valorile inregistrate au fost de multe ori mai mari decat limitele admise. Primii afectati sunt copiii, batranii si persoanele cu probleme de respiratie, care practic nu mai pot iesi din casa in zilele in care Sofert isi deschide instalatiile cu otrava.
Restul populatiei suporta cu stoicism, si chiar daca efectele nu sunt imediate, ele pot aparea totusi in timp. Aparatele Garzii de Mediu au inregistrat valori si de pana la opt ori mai mari ale concentratiei de amoniac in aer, peste limita admisa, de 0,3 mg/mc.
In aceste zile, ca si in cele de toamna tarzie sau iarna, cand exista si ceata naturala, Bacaul are o imagine ireala, de oras scufundat intr-un smog insuportabil, care arde caile respiratorii, iar vizibilitatea este cateodata redusa la cateva zeci de metri.

Amenzi de peste 1,5 miliarde intr-un an
Cele noua valuri de poluare, dar si alte incidente de gen, au adus tot atatea amenzi din partea Garzii de Mediu, in valoare totala de peste un miliard si jumatate de lei. De altfel, contestarea in instanta a amenzilor a devenit politica statornica a conducerii Sofert.
Date fiind toate aceste probleme, s-a decis ca trebuie inchise macar o parte din instalatii, dar Sofert a contestat in instanta si aceasta somatie, pe motiv de ceata pe Bistrita, astfel ca punerea in aplicare a eventualei inchideri a combinatului s-a amanat pe o perioada nedeterminata. De mentionat ca Sofert se numara printre cele mai mari surse de poluare din tara, iar acest lucru a facut sa fie demarate studii asupra sanatatii copiilor de la scolile din preajma combinatului.

Poveste similara la Savinesti, acelasi patron cu Tutunul Romanesc
Combinatul SOFERT este detinut de grupul de firme S.C. INTERAGRO S.A., care mai controleaza printre altele Societatea Nationala Tutunul Romanesc si S.C. AZOCHIM S.A. Savinesti. Conform Agentiei de Protectie a Mediului Neamt, in zona Savinesti, aflata sub impactul platformei chimice Savinesti - Roznov, s-au analizat indicatorii amoniac, dioxid de azot, dioxid de sulf si sulfati in suspensie in trei puncte de control gestionate de IPM Piatra Neamt si unul exploatat de SC FIBREXNYLON SA. In timp, s-au inregistrat depasiri ale CMA la indicatorul amoniac, cu o frecventa de 3,6 la suta raportata la un numar de 609 probe/an. Valoarea maxima inregistrata a fost de 0,325 mg/m3.
Conform inspectorilor de mediu, principala sursa de poluare cu amoniac o reprezinta emisiile difuze din perimetrul SC AZOCHIM SA si SC FIBREX SA generate de manevrele de destocare a amoniacului, transport in cisterne CFR care prezinta neetanseitati. Aceste depasiri s-au inregistrat pe fondul unor conditii meteo nefavorabile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.