Si copiii sufera de dureri de cap si migrene inca de la cele mai mici varste. Studiile pediatrilor efectuate pe copii cu varste intre 3 si 18 ani au relevat faptul ca patru din cinci copii au suferit cel putin o data de dureri puternice de cap, tipic

Si copiii sufera de dureri de cap si migrene inca de la cele mai mici varste. Studiile pediatrilor efectuate pe copii cu varste intre 3 si 18 ani au relevat faptul ca patru din cinci copii au suferit cel putin o data de dureri puternice de cap, tipice migrenei. Durerea de cap poate aparea izolat - migrena propriu-zisa, sau poate aparea in unele infectii virale, cum ar fi gripa ori poate fi generata de miopie, Si copiii sufera de dureri de cap si migrene inca de la cele mai mici varste. Studiile pediatrilor efectuate pe copii cu varste intre 3 si 18 ani au relevat faptul ca patru din cinci copii au suferit cel putin o data de dureri puternice de cap, tipice migrenei. Durerea de cap poate aparea izolat - migrena propriu-zisa, sau poate aparea in unele infectii virale, cum ar fi gripa ori poate fi generata de miopie, de situatii emotionale intense, stres, oboseala, suprasolicitarea vederii in timpul lucrului la computer sau in timpul lecturii in conditii improprii - lumina insuficienta, apropierea prea mare de carte etc. De asemenea, mai rare, tumorile cerebrale sunt insotite de dureri de cap, dar atunci exista si alte simptome: deficit de echilibru, coordonare, tulburari de mers, de vedere etc.

Copiii si adolescentii descriu migrena ca pe o durere de cap foarte intensa, pulsatila, ce porneste de obicei din zona fruntii si ochilor, inrautatindu-se treptat si accentuandu-se la orice miscare. Se poate insoti de ameteli, fotofobie, senzatia de voma si chiar varsaturi. Ea poate dura de la doua-trei ore pana la trei zile.
5% dintre copiii scolari si 20% dintre adolescenti sufera de migrena, mai ales fetele, fara ca aceasta sa aiba o semnificatie patologica. Cauzele sunt necunoscute, dar geneticienii considera o anumita gena responsabila, lucru confirmat clinic si de faptul ca reprezinta o caracteristica de familie.
Pe langa tratamentul recomandat in mod special de pediatru, care trebuie administrat imediat, de la primele simptome, medicii le recomanda parintilor ca in timpul migrenei sa aseze copilul pe pat, intr-o camera aerisita, linistita si mai racoroasa, in care sa se traga draperiile. Se poate pune o batista umeda pe fruntea micutului.
Atat timp cat nu exista cauze obiective ale migrenei, medicii recomanda evitarea factorilor ce favorizeaza instalarea ei. Asadar, copiii trebuie:
4 sa manance regulat, sa nu sara peste mese;
4 sa respecte un orar de somn cat mai sanatos;
4 sa faca sport cu regularitate si moderatie;
4 sa fie invatati sa evite stresul, organizandu-si cat mai bine activitatea;
4 sa urmareasca si sa identifice eventuale alimente, activitati, exercitii fizice etc. ce au ca urmare instalarea migrenei.
4 parintii trebuie sa fie de asemenea atenti la acesti factori, sa rememoreze si sa-si noteze lucrurile semnificative premergatoare instalarii migrenei. Ei trebuie sa evite sa administreze copiilor ciocolata in exces, dulciuri, alimente cu conservanti si condimente (continute mai ales in mancare indiana, chinezeasca etc.), alune, nuci, anumite feluri de branza super-procesata etc. si sa-i explice copilului, cat mai bland, sa se fereasca, atunci cand e singur, de aceste lucruri.
Specialistii din cadrul Academiei Americane de Neurologie au ajuns la concluzia ca atat acetaminofenul, cat si ibuprofenul sunt cele mai eficiente medicamente pentru migrenele copilului. In SUA este foarte popular la adolescentii care sufera de migrena spray-ul nazal ce contine sumatriptan. Rezultatele studiilor clinice considera controversata recomandarea de propranolol si trazodon, pe care unii pediatri le considera eficiente pentru tratare si prevenirea migrenei.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.