Ati simtit vreodata ca nu va mai tin nervii la serviciu? Ca va vine sa dati cu dosarele de pamant si sa va asezati pur si simplu cu picioarele pe birou? Psihologii v-ar spune probabil ca suferiti de stres la locul de munca. Statisticile nu va dau pre

Ati simtit vreodata ca nu va mai tin nervii la serviciu? Ca va vine sa dati cu dosarele de pamant si sa va asezati pur si simplu cu picioarele pe birou? Psihologii v-ar spune probabil ca suferiti de stres la locul de munca. Statisticile nu va dau prea multe sanse de vindecare, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii si Organizatia Internationala a Muncii au elaborat o serie de reglementari speciale pentru prevenirea stresului provocat de munca.

Nesiguranta locului de munca, programul de lucru prelungit, exigentele profesionale sunt numai cateva cauze ce pot declansa starea de tensiune si frustrare. In limite normale, stresul profesional poate fi considerat un factor pozitiv, fiind un element important in indeplinirea unei sarcini mai dificile de serviciu. Psihologii sustin ca limita dintre efectele pozitive si cele negative este destul de sensibila.
Unele persoane pot avea o reactie imediata la stres, altele, in schimb, dupa ceva timp acuza o stare de oboseala permanenta, dureri de cap, tulburari de vedere si chiar mancarimi ale pielii, fara sa realizeze ce se intampla de fapt.
Reactia imediata este de panica, anxietate, cresterea pulsului, transpiratie sau tremuraturi. Daca aceste reactii se repeta des, organismul ajunge intr-o faza de epuizare, pe care medicii o traduc prin faptul ca adrenalina creste concentratia acizilor grasi liberi, a colesterolului si trigliceridelor. Se modifica diversele concentratii si cantitati de hormoni si enzime. Acestea duc la acceleratia ritmului cardiac, dureri in piept, astm, hipertensiune, aritmie cardiaca, dureri de stomac, infarct cardiac sau accident vascular cerebral, caderea sistemului imunitar.

Un efect: schimbarea de comportament

Ceea ce este si mai periculos este faptul ca stresul are simptome pe plan intelectual: dificultati in luarea deciziilor, tulburari de memorie, incapacitatea de concentrare, lipsa de ordine in gandire, erori, persistenta gandirii negative, decizii pripite. O perioada mai lunga de lucru in stres da chiar schimbari de comportament. Astfel, persoana poate deveni consumatoare de tutun, alcool. De asemenea, are tendinta de a minti pentru a-si acoperi greselile si de a se certa fara motiv.

Sfaturi de la psiholog

Exista si metode cu ajutorul carora puteti scapa de stres. Iata ce va sfatuieste in acest sens psihologul Liana Curca:
- Trebuie sa incercati sa aveti o relatie buna cu colegii de serviciu. Foarte multe persoane isi petrec aproape intreaga zi la locul de munca. In aceste conditii, relatiile bune cu colegii sunt indicate;
- Tehnicile de relaxare sunt si ele importante. Luati-va cate o pauza scurta, de cateva minute, in care sa incercati sa nu va mai ganditi la problemele stresante de la birou;
Un rol important pentru evitarea stresului la locul de munca il au angajatorii.
- Acestia trebuie sa decoreze birourile cat mai placut. Culorile pastelate sunt cele mai potrivite;
- Sedintele organizatorice pentru prezentarea perspectivelor firmei sunt si ele recomandate. In felul acesta, angajatii vor sti ce le rezerva viitorul si vor elimina unul din motivele cauzatoare de stres si anume nesiguranta locului de munca.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.