Doi administratori din Piatra Neamt sunt cercetati penal de procurorii anticoruptie, dupa ce, timp de patru ani, au spalat importante sume in lei si valuta. Banii proveneau din zeci de tranzactii financiare

si obtinerea de credite pen

Doi administratori din Piatra Neamt sunt cercetati penal de procurorii anticoruptie, dupa ce, timp de patru ani, au spalat importante sume in lei si valuta. Banii proveneau din zeci de tranzactii financiare

si obtinerea de credite pentru firmele lor.
Procurorii Parchetului National Anticoruptie au inceput urmarirea penala impotriva lui Gheorghe Strungariu (58 de ani) si a Mariei Vinca (33 de ani), in baza rezolutiei intocmite in dosarul 106/P/2004 de catre Serviciul Teritorial Iasi, "sub aspectul savarsirii infractiunilor de spalare de bani si utilizare a creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate".
Din probele administrate in cauza rezulta ca, in perioada anilor 2000-2004, in calitate de administratori ai mai multor societati comerciale din Vaslui si Piatra Neamt, cei doi au efectuat operatiuni bancare de transfer de fonduri si plati in conturile personale, insumand aproximativ 5 milioane dolari si au folosit in alte scopuri credite acordate de banci, in valoare totala de peste 200 miliarde lei. Anchetatorii precizeaza ca, in acest caz, "exista indicii si probe ca banii astfel obtinuti au fost spalati prin procedeele descrise in mod expres de Legea 656/2002 (Legea privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor)".
Verificarea activitatilor financiare ale celor doi a demarat in urma sesizarii din octombrie 2002 a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor transmisa Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi, potrivit careia, prin intermediul firmelor la care erau asociati sau administratori si al uneia din Elvetia au spalat importante sume in lei si valuta.
Astfel, procurorii au stabilit ca, in perioada august 2000 - iulie 2001, Gheorghe Strungariu (administrator al SC Ulvas SA si SC Gazpet SRL, ambele din Vaslui, precum si al societatii cooperatiste pe actiuni Confectia si SC Karelconf SA, ambele din Piatra Neamt) a depus in contul personal deschis la sucursala din Piatra Neamt a Demirbank suma de 222.000 de dolari, iar in intervalul decembrie 2000 - aprilie 2002, a retras din acelasi cont 314.500 de dolari. De asemenea, intre anii 2002 - 2003 societatile comerciale mentionate au contractat de la diverse banci credite de peste 150 de miliarde de lei, folosite de Strungariu in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate. In acest fel, SC Cerealcom SA, al carei presedinte in Consiliul de Administratie era Maria Vinca, a beneficiat de depuneri in numerar in cuantum de aproximativ 107 miliarde lei si de credite bancare de aproape 480 miliarde lei.
In acelasi timp, s-au efectuat plati catre alte trei societati comerciale in suma totala de 380 miliarde lei, iar in intervalul 2000-2002, SC Ulvas SA Vaslui (unde Strungariu avea calitatea de membru al Consiliului de administratie) a beneficiat de credite bancare de aproximativ 90 miliarde lei, din casieria societatii fiind ridicate in numerar peste 5 miliarde lei.
Potrivit procurorilor, in afara infractiunilor de spalare de bani si folosire a creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate in care este cercetat penal, Gheorghe Strungariu urmeaza a fi judecat in alte trei dosare penale sub aspectul savarsirii mai multor infractiuni de coruptie sau conexe acestora.

Sute de retrageri de o jumatate de miliard
In ceea ce priveste activitatea infractionala a Mariei Vinca, anchetatorii au retinut ca aceasta a rulat, prin conturile personale, sume foarte mari de bani, in numerar, existand o disproportie evidenta intre cuantumul acestora si posibilitatile financiare normale.
Astfel, in perioada iulie 2000 - aprilie 2002 - in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie al SC Cerealcom Vaslui, SC Ulvas SA Vaslui, unic administrator si asociat la SC Romgrain SRL Piatra Neamt, asociat si administrator la SC Transgrain SRL Vaslui, Vinca a retras in numerar 837.505 de dolari, 48.950 de euro, 20.000 de marci germane si 650 milioane de lei. Creditarile cele mai importante ale conturilor Cerealcom Vaslui au provenit din schimbul valutar al sumelor in dolari primite de la Salcograin AG din Elvetia. Valuta primita era apoi vanduta, iar cu sumele astfel obtinute erau alimentate conturile Cerealcom de unde erau fie transferati in alte conturi bancare, fie retrasi in numerar.
Numai in perioada 26 iunie 2001 - 22 mai 2002, contul deschis la Robank SA - Sucursala Piatra Neamt a fost creditat cu 70 miliarde lei, Vinca efectuand sute de retrageri, fiecare in valoare de 499 milioane lei, pentru a se evita posibilitatea unui control din partea Bancii Nationale a Romaniei.

Bani plimbati cu dibacie
Din materialul probator rezulta ca sumele de bani au fost "plimbate" intre societatile la care Vinca era administrator sau asociat pentru a crea aparenta unor activitati comerciale de amploare, in scopul determinarii bancilor de a acorda credite societatilor aflate sub controlul acesteia. In circuitul decontarilor succesive a fost atrasa si SC Nutrivit SRL Buhusi, care, in perioada 2001-2003, a transferat prin intermediul SC Ulvas SA catre SC Cerealcom SA si apoi catre SC Romgrain SRL peste 61 miliarde lei, bani provenind din creditele obtinute de la BCR Sucursala Buhusi. Procurorii anticoruptie mai precizeaza ca, exceptand SC Romgrain SRL, toate celelalte societati administrate de Gheorghe Strungariu si Maria Vinca au intrat in procedura de lichidare judiciara din cauza neachitarii creditelor bancare. Rezultatele expertizei contabile dispuse de procurori urmeaza a fi depuse la PNA in perioada imediat urmatoare, cercetarile fiind continuate pentru stabilirea intregii activitati infractionale a celor doi si a tuturor persoanelor implicate. Luni, 10 ianuarie 2005, Strungariu si Vinca au fost citati la sediul Serviciului Teritorial Iasi al PNA pentru "a li se aduce la cunostinta invinuirea, obiectivele expertizei si pentru a li se inregistra eventualele propuneri cu privire la alte obiecte ce urmeaza a fi lamurite prin expertiza sau solicitarea unor experti asistenti".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.