Uniunea Nationala a Agentilor Imobiliari - UNAI a initiat un amendament la Ordonanta de Urgenta privind regimul fiscal din domeniul imobiliar. Domeniul imobiliar reprezinta o componenta de baza in dezvoltarea armonioasa a intregii societati din punc

Uniunea Nationala a Agentilor Imobiliari - UNAI a initiat un amendament la Ordonanta de Urgenta privind regimul fiscal din domeniul imobiliar. Domeniul imobiliar reprezinta o componenta de baza in dezvoltarea armonioasa a intregii societati din punct de vedere economic, social, cultural. In aceste conditii, masurile privind
dezvoltarea zonei imobiliarului trebuie sa tina cont de faptul ca ne integram intr-o piata
globalizata in care competitia pentru atragerea investitiilor este decisiva pentru dezvoltare.
Tarile care au asigurat un regim de impozitare scazut pe veniturile din inchirieri (Portugalia, Spania) si tarile care au stiut sa castige din incurajarea investitiilor pe termen lung (Marea Britanie) si prin impozitarea corecta a investitiilor de tip speculativ (Germania) inregistreaza, in final, rezultate de exceptie in dezvoltarea de ansamblu a economiei si calitatii vietii, reflectate in cresterea constanta a PIB.
O cladire nu inseamna numai caramida, ciment, otel, sticla, var, aracet, ipsos, cuie, lemn, plastic, mobilier, obiecte sanitare, electrocasnice, apa, canalizare, electricitate; ea este locul in care muncim, mancam, dormim, iubim, ne nastem si murim. O casa inseamna mai mult decat o cladire; o casa este un camin. Caminul care ne sustine si protejeaza viata.

Propunerile UNAI
Art.1 In cazul cladirilor afectate de seism, impozitul deductibil pentru lucrari de reconsolidare este de 99%;
Art.2 In cazul cladirilor din zone istorice protejate deductibilitatea pentru lucrari de restaurare / renovare, conservare si intretinere este de 85% cu conditia ca ele sa se efectueze sub coordonarea unui arhitect;
Art.3 In cazul cladirilor construite inainte de anul 1989, deductibilitatile pentru renovarea fatadelor, parti comune 25% si pentru renovarea interioara 10%;
Art.4 Investitiile in cladirile nou construite, incepand cu anul 2005, avand destinatia de locuinta sunt scutite de impozitul pe venit timp de 5 ani de la data achizitiei;
Art.5 Profitul inregistrat de persoanele fizice, rezultat din diferenta de pret obtinuta prin revanzarea bunurilor imobile categoria terenuri intra-extravilan agricol se va impozita dupa cum urmeaza:
16% daca revanzarea are loc in primele 18 luni; 15% daca revanzarea are loc in luna 19; 14%daca revanzarea are loc in luna 20; 13% daca revanzarea are loc in luna 21; 12% daca revanzarea are loc in luna 22; 11% daca revanzarea are loc in luna 23; 10% daca revanzarea are loc in luna 24; 9% daca revanzarea are loc in luna 25; 8% daca revanzarea are loc in luna 26; 7% daca revanzarea are loc in luna 27; 6% daca revanzarea are loc in luna 28; 5% daca revanzarea are loc in luna 29; 4% daca revanzarea are loc in luna 30; 3% daca revanzarea are loc in luna 31; 2% daca revanzarea are loc in luna 32; si cu 1% pentru un termen de peste 33 luni; Art.6 Toate veniturile dobandite de persoanele fizice din inchirierea bunurilor imobile se impoziteaza cu 16%; Art.7 Toate celelalte prevederi anterioare referitoare la impozitul pe venitul din chirii se abroga.

Nota privind potentialele efecte rezultate in urma aplicarii prezentului amendament
Neimpozitarea veniturilor privind constructiile noi cu destinatia locuita va genera cresteri: Interesul investitorilor pentru achizitia de locuinte noi; interesul pentru investitii pe termen lung; fluxul de capital; sunt stimulate aproape toate ramurile din industrie si servicii; numarul locurilor de munca; venitul fortei de munca; numarul de contracte al companiilor de constructii; competitia intre companii; calitatea lucrarilor; numarul de credite; numarul de asigurari; pretul la teren (dar temperat de noul regim de impozitare); rentabilitatea business-ului si oferta de imobile.
De asemenea, consideram ca propunerea noastra va genera si scaderi, si anume: pretul locuintelor; pretul materialelor de constructii; chiria; contractele la negru si gri; dobanda la credite; valoarea politei de asigurare si interesul pentru investitii de tip speculativ.
Adunate, cresterile si scaderile, rezulta in final venituri bugetare mai mari.
Deoarece nimic nu este perfect si totul este perfectibil, dorim ca acest proiect sa fie: criticat, completat si imbunatatit, corelat cu celelalte prevederi legislative interne.
In prezent el a primit avizul favorabil de principiu al Asociatiei Investitorilor Imobiliari din Romania. Presedintele asociatiei, Alexandre Raymond Vanobbergen se va deplasa in curand la Bruxelles pentru a analiza efectele si cu partenerii din Comunitatea Europeana.
Uniunea Nationala a Agentilor Imobiliari asigura Secretariatul General al Federatiei Asociatiilor Imobiliare din Romania (FAIR).
In calitate de initiatoare a proiectului, Uniunea Nationala a Agentilor Imobiliari - UNAI - il va pune la dispozitie pentru consultari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.