Programele rautacioase sterg agenda telefonica. Mesajele intra nedorite pe mobil. Codurile hoate care folosesc tehnologia bluetooth distrug celularele. V-ati speriat deja? Expertii in securitate spun, pesimisti, ca virusii vor afecta telefoanele mobi
Programele rautacioase sterg agenda telefonica. Mesajele intra nedorite pe mobil. Codurile hoate care folosesc tehnologia bluetooth distrug celularele. V-ati speriat deja? Expertii in securitate spun, pesimisti, ca virusii vor afecta telefoanele mobile, pe cand altii mai optimisti spun ca e o boala tratabila in laborator.
Problema securitatii informatice se pune de-acum si in cazul a sute de milioane de telefoane mobile, o data cu lansarea la scara larga a tehnologiei de generatia a treia (3G). Compania F-secure a identificat mai multi virusi pe mobil, printre care Cabir si Cabir.B, detectati pe telefoane din China, India, Turcia, Filipine sau Finlanda.
Cabir, de pilda, apare numai pe mobilele cu tehnologie bluetooth si are capacitatea de a se autotransmite la numerele din agenda electronica. In noiembrie 2004, a aparut si virusul Skulls.A, care inlocuia iconitele telefoanelor infectate cu imagini de cranii inoperabile. In decembrie, Metal Gear.
Skulls. A ii imbia pe utilizatori sa descarce jocul cu acelasi nume. In aceste conditii, compania a dezvoltat pachete antivirus ce pot combate aceste atacuri. Compania japoneza NTT DoCoMo deja vinde telefoanele mobile 3G cu antivirus incorporat de la firma McAfee, care spera sa-si extinda piata si in Europa si Statele Unite in 2005.
Totusi, acesti virusi nu sunt la fel de criminali ca virusii de computer, transmite Associated Press. "Daca nu stii ce e bluejacking (n.n. combinatie intre bluetooth si hijacking), ai crede ca esti victima unui nou virus de mobil," a afirmat Mikko Hypponen, director al companiei finlandeze F-Secure. Dupa altii, numele vine de la un utilizator pe nume Jack, aflat la lucru intr-o banca si care, cautand pe mobil un alt posesor de telefon cu bluetooth, a gasit un Nokia 7650, caruia i-a trimis in gluma mesajul "cumpara Ericsson". "Un virus adevarat ar fi in stare
sa-ti foloseasca telefonul pentru a trimite mesaje sau sa sune folosind numarul tau in timp ce dormi, ceea ce inca nu s-a intamplat," a conchis Hypponen.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.