Institutiile din subordinea Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) au o dotare precara in ce priveste mijloacele specifice de prevenire si stingere a incendiilor si nu beneficiaza de asigurari, a anuntat ministrul Culturii, Mona Musca, la prima sa intalnire cu presa.
"Am inceput cu un incendiu si sper sa nu termin cu o inundatie'', a glumit Mona Musca, referindu-se la situatia actuala a Teatrului de Opereta ''Ion Dacian'', a carui reabilitate, in urma distrugerilor incendiului din 3 ianuarie, necesita circa 57,5 miliarde de lei.
Refacerea salii si a instalatiilor se va face si cu fonduri provenite din donatii de la firme, dar si din spectacolele sustinute in scop caritabil de Societatea Romana de Radio si Societatea Romana de Televiziune, precum si de institutia afectata.
Pret redus la carti
Reorganizarea, intr-o alta maniera, a Ministerului Culturii, ''gasirea unei alte cladiri pentru sediul ministerului, care ocupa o treime din spatiul Muzeului Satului, fiind pe de alta parte si nefunctionala - exista incaperi fara lumina naturala si aerisire'' -, instituirea Fondului Cultural National ce urmeaza sa devina ordonator de credite, modificarea legii cinematografiei, diminuarea pretului cartii - nu se stie cand si cu cat -, finantarea programelor si proiectelor culturale in conditii de transparenta, competitivitate si acces egal, toate acestea se vor inscrie printre prioritatile noii echipe care va conduce destinele culturii.
Caravane cinematografice la sate
De asemenea, incepand din acest an, Festivalul International ''George Enescu'' nu va mai fi organizat de Secretariatul de Stat al Guvernului, ci de un consiliu constituit special, ca peste tot in lume, a mai spus Mona Musca.
Echipa ministeriala a tinut sa precizeze ca sunt proiecte initiate de fosta conducere a MCC care nu mai pot fi continuate, printre ele numarandu-se si proiectul ''Cinematograful la sate'', o actiune generoasa, de altfel, dar de-a dreptul utopica, atat timp cat cele mai multe camine culturale din zonele rurale sunt practic prabusite.
''Poate un sistem de caravane ar fi mai simplu de realizat''. Gasirea unor solutii viabile pentru rezolvarea problemei spatiilor de depozitare ale Bibliotecii Nationale, reabilitatea fostului director al acestei institutii, Dan Erceanu, implicarea ministerului in rezolvarea conflictului de la Muzeul Taranului Roman, a aspectului privind atelierele artistilor plastici, refacerea Centrului Istoric al Capitalei si concretizarea proiectului ''Sibiu- capitala europeana'' completeaza lista prioritatilor in cultura.
Cat priveste concursul pentru ocuparea postului de director general al Teatrului National ''I.L. Caragiale'' din Bucuresti, prevazut sa se desfasoare in data de 4 februarie, ora 10.00, la sediul MCC, termenul limita de depunere a dosarelor de insciere este 21 ianuarie.
Despre autor:

Sursa: Curierul National
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup Elites: ce înveți în tabăra de antreprenoriat și de ce să te înscrii
Sursa: start-up.ro
-
Analiza Green Start-Up: cât costă alimentele vegane vs cele tradiționale
Sursa: green.start-up.ro
-
Brânza de Burduf de la Ferma Cățean, premiată la Great Taste Awards, Oscarul...
Sursa: retail.ro
-
Salată cu urdă și rucola - de încercat în această vară
Sursa: garbo.ro
-
Interviu de suflet Ana Maria Ducuță și Raluca Muntean. Cum ne punem amprenta...
Sursa: kudika.ro
-
Salariile programatorilor s-au triplat în ultimii zece ani
Sursa: futurebanking.ro
-
Aproape 80.000 de turiști au rămas blocați pe o insulă din cauza unui focar...
Sursa: wall-street.ro