Reforma fiscala va fi dublata de masuri dure impotriva celor care nu vor sa plateasca taxele nici acum, cu noile impozite scazute, a declarat, ieri, ministrul finantelor Ionut Popescu, in prima sa aparitie televizata de dupa investitura, la emisiune

Reforma fiscala va fi dublata de masuri dure impotriva celor care nu vor sa plateasca taxele nici acum, cu noile impozite scazute, a declarat, ieri, ministrul finantelor Ionut Popescu, in prima sa aparitie televizata de dupa investitura, la emisiunea "Viata Dimineata" de pe B1 TV.
Ministrul a atras atentia ca "acum avem cel mai scazut impozit din intreaga zona centrala si de est a Europei.
Prin introducerea cotei unice, guvernul a facut primul pas in rezolvarea problemelor mediului de afaceri.
Acum sper ca si mediul de afaceri sa ne inteleaga, incepand sa-si plateasca darile.
Cine nu va intelege, va fi ajutat sa inteleaga prin masuri legislative mai dure", a avertizat Popescu.
Ministrul a facut dovada ca stie mai toate subterfugiile gasite de agentii economici pentru a ocoli plata darilor catre stat.
"Pana acum, contribuabilii trebuiau sa fie descurcareti. Adica, plateau salariul minim pe cartea de munca, iar din mana plateau angajatului de cateva ori mai mult. Cu totii stim ca aceasta se numeste evaziune fiscala. Iar evaziunea fiscala va fi pedepsita ca orice crima.
Vom avea o cu totul alta atitudine fata de cei ce nu vor sa-si plateasca impozitele", a subliniat ministrul.

Deficitul bugetar va fi strans
Ministrul a mai afirmat ca a luat in considerare o posibila scadere a veniturilor bugetare in urma cotei unice.
Prin aceasta prisma el este hotarat sa scoata la suprafata o mare parte din economia subterana. Aceasta pentru ca este constient ca un deficit fiscal mare este sinonim cu o inflatie ridicata, iar aceasta a fost fixata la 7% pentru anul in curs.
"Mereu se dau exemple de deficite de peste 3%, ca in statele din vestul europei. Franta sau Germania isi permit sa aiba astfel de deficite bugetare pentru ca nu au problemele pe care le avem noi. Tarile din vest nu au deficite cvasifiscale. La noi s-a ajuns la aceasta situatie din cauza companiilor de stat si a regiilor autonome, care, din cauza ca nu au fost restructurate in toti acesti ani, au acumulat continuu pierderi.
Aceste pierderi sunt suportate tot de buget. Acesta este motivul pentru care suntem fortati sa tinem un deficit bugetar mic, si nu recomandarile FMI.

Finantele, impotriva majorarii salariilor demnitarilor
Popescu a mai afirmat in emisiune ca nu va aviza nici o majorare salariala pentru demnitari, pe motiv ca aceasta nu este o prioritate pentru Romania. "Guvernul poate lua orice decizie in acest sens. Ministerul de finante nu este de acord.
Nu asta e prioritatea Romaniei. Este adevarat ca presedintele Romaniei are un salariu net de sub 1.000 de euro, comparabil cu cel al unei secretare de presedinte de banca, si in astfel de cazuri trebuie sa mai analizam.
Ministrii si parlamentarii si-au asumat riscul sa traiasca din salariul de demnitar. Mi se pare anormal ca inainte de orice masura pentru economie sa-ti votezi singur o marire de salariu", a spus ministrul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.