Rata inflatiei a fost, in luna decembrie a anului trecut, de 0,6%, conducand la o valoare anuala de 9,3% la sfarsitul anului 2004, in scadere cu 4,8% fata de nivelul inregistrat la finele anului 2003, reiese din datele publicate, ieri, de Institutul
Rata inflatiei a fost, in luna decembrie a anului trecut, de 0,6%, conducand la o valoare anuala de 9,3% la sfarsitul anului 2004, in scadere cu 4,8% fata de nivelul inregistrat la finele anului 2003, reiese din datele publicate, ieri, de Institutul National de Statistica (INS). Inflatia anuala a coborat sub pragul de 10% pentru prima oara in ultimii 15 ani,
dar s-a situat peste tinta de 9% anuntata de autoritatile de la Bucuresti la inceputul anului 2004.
De asemenea, indicele preturilor de consum a fost cu 0,1% mai scazut fata de ultimele previziuni formulate de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in luna decembrie. Rata inflatiei din luna decembrie, de 0,6%, a avut un nivel identic cu cel consemnat in luna noiembrie.

Rata lunara a scazut la 0,7 la suta
Potrivit datelor INS, rata medie lunara a inflatiei s-a redus la 0,7% in 2004, comparativ cu 1,1% cu un an in urma. Marfurile nealimentare au inregistrat cea mai ampla crestere, respectiv 11,4% pe ansamblul anului trecut, peste cea de 8,7% consemnata de preturile serviciilor si de 7,4% in cazul alimentelor. In decembrie, cel mai mult s-au scumpit alimentele, cu 1,1%, in vreme ce tarifele serviciilor au scazut cu 0,4%, iar preturile marfurilor nealimentare s-au distantat cu 0,4%. Conform INS, pentru oua au fost afisate preturi mai ridicate cu 4,5%, iar laptele de vaca a fost comercializat la un pret superior cu 3,4%, o situatie similara fiind intalnita si in cazul branzei - 2,4%.
De asemenea, cartofii au avut preturi mai mari cu 2,3%, iar carnea de porc a costat mai mult cu 1,7%. In schimb, recolta buna din 2004 a favorizat reducerea preturilor la faina si malai cu 0,9%, respectiv 0,2%. In privinta marfurilor nealimentare, cele mai importante scumpiri au fost consemnate la combustibili si tricotaje - 0,8%, detergenti, carti, ziare si reviste - 0,7%. Reduceri de tarife au inregistrat automobilele, piesele de schimb, ceasurile, aparatele audio-video si articolele sportive - 0,3%.
Tarifele aferente serviciilor de apa, canal, salubritate au avansat cu 1,3%, iar cele practicate pentru abonamentele auto au urcat cu 2,9%. Si transportul rutier a costat mai mult cu 1,1%.
La capitolul scaderi, preturile la transporturile aeriene si posta si telecomunicatii au cunoscut o diminuare situata intre 2,6% si 2,5%. Pentru acest an, rata inflatiei prognozata de guvern si BNR este de 7%. Banca centrala si-a anuntat intentia sa treaca la o politica de tintire directa a inflatiei, cu un interval de variatie de un punct fata de obiectivul mentionat.
Tinta de inflatie va fi discutata cu misiunea Fondului Monetar International, care va sosi la Bucuresti la sfarsitul lunii ianuarie, pentru a efectua doua evaluari ale acordului stand-by incheiat de Romania cu institutia financiara internationala in luna iulie a anului trecut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.