Condamnand "festivismul" cu care s-a prezentat, ieri, bilantul activitatii Ministerului Administratiei si Internelor, presedintele Romaniei s-a declarat total nemultumit de modul in care anumiti politisti inteleg sa-i favorizeze pe infractori, indife

Condamnand "festivismul" cu care s-a prezentat, ieri, bilantul activitatii Ministerului Administratiei si Internelor, presedintele Romaniei s-a declarat total nemultumit de modul in care anumiti politisti inteleg sa-i favorizeze pe infractori, indiferent de "talia" lor, si de faptul ca Bucurestiul si cateva judete sunt "controlate de clanuri mafiote". Totodata, Traian Basescu a afirmat ca din acest moment "nu va mai exista interventie politica in politie", cerand angajatilor ministerului sa-si faca treaba.

Desi cifrele prezentate ieri de catre secretarul de stat Toma Zaharia in bilantul activitatii Ministerului Administratiei si Internelor pe anul 2004 "sunau" destul de bine, scotand in evidenta performantele politistului roman, presedintele Romaniei s-a aratat nemultumit.
"Dvs spuneti ca numarul de cazuri de incalcare a legii din anul trecut au fost cu 12 la suta mai putine decat in 2003. Cautati in arhive si raportati. Veti spune ca in ultimii zece ani au scazut cu 150 la suta. Haideti sa iesim din festival. Realitatea se vede la populatie si in rapoartele externe despre Romania", a mai spus Basescu.

Tunurile pe Politia de Frontiera
Totodata, presedintele a pus tunurile pe politia de frontiera, afirmand ca, in urma discutiei pe care a purtat-o luni cu ministrul francez de interne, a fost socat de procentul mare de infractori romani emigrati. "50 la suta dintre infractorii francezi sunt romani. Este inadmisibila o astfel de emigrare si ea nu se poate face decat cu ajutorul politistilor. Cineva nu este capabil sa opreasca aceasta emigratie si asta inseamna ca nu ne facem treaba. Sunt oameni cunoscuti cu antecedente penale in Romania. Asta este nepermis", a mai spus Basescu, subliniind ca oprirea urgenta a acestei emigrari este una dintre prioritatile sale pentru a putea intra in Uniunea Europeana si ca pentru asta va cere guvernului sa acorde prioritate suplimentarii efectivelor din politie.
In ceea ce priveste eradicarea coruptiei la orice nivel, presedintele a spus ca va da un termen ofiterilor de politie pentru a demonstra ca isi fac bine treaba, in caz contrar trecand la schimbarea lor masiva. "Vor avea sase luni: ori isi fac treaba, ori trecem la generatia de ofiteri tineri. Ii trimitem in rezerva, ii trimitem la agricultura, oriunde si venim cu generatia de ofiteri tineri", a afirmat Basescu.

Capitala colcaie de prostituate
El a precizat ca este nevoie de experienta ofiterilor de politie formati in ani grei, dar ca acestia vor trebui sa aleaga daca "slujesc tara sau slujesc clanuri mafiote".
"Daca va limitati la a-i arata la televizor, fara sa va curatati neghina din minister veti crea alte clanuri", a declarat Basescu despre persoane precum Genica Boerica, fratii Camataru sau clanul Duduienilor. "Acest sistem mafiot - si este o logica elementara - nu putea sa apara daca nu ar fi fost sustinut, protejat de politisti protejati de oameni politici", a adaugat presedintele spunand ca, in perioada in care era primar general al Capitalei, a vazut ce inseamna "un sistem de politie care protejeaza infractori". "Bucurestiul e plin de cuiburi de prostituate si de dealeri de droguri, care-si vad de treaba pe strazi. Vi-i arat eu daca nu-i stiti", a mai spus Basescu.
Solicitandu-le politistilor sa se faca respectati prin modul in care-si indeplinesc atributiile de serviciu, presedintele a spus ca vrea sa ia judetele din mainile unor familii si sa le redea cetatenilor.
"Mergeti pana la capat. Vreau sa fiti respectati pentru ca aparati legea. Nu vreau sa mai aud de orase mafiotizate cum sunt Teleorman, Constanta, Bacau si multe altele. Luati judetele din mainile familiilor care le administreaza", a afirmat Basescu, precizand ca au fost deja cazuri in care anumite grupari care actioneaza in domeniul economic au fost favorizate prin emiterea unor legi. "Din tara se fura zeci de milioane de euro pe luna. Marea coruptie este favorizata de oameni politici si de oameni din lumea economica", a precizat Basescu.

Garantarea protectiei
"Suntem hotarati sa mergem pana la capat", a adaugat Basescu, mentionand ca la prima sedinta a CSAT s-a discutat deja problema coruptiei inalte si ca aceasta va fi introdusa in strategia de aparare a tarii. Seful statului a spus ca Romania este o tara despre care toti politicienii importanti apreciaza ca a ajuns la un nivel de coruptie care afecteaza sanatatea societatii.
Presedintele a declarat ca le garanteaza protectie tuturor ofiterilor care vor sesiza orice incercare a unui om politic care se apropie de ideea de trafic de influenta, de blocarea unui dosar. El a recomandat ca, daca respectivii ofiteri nu vor reusi sa vorbeasca direct cu el, sa faca sesizarile prin presa, pentru ca le garanteaza protectie. "Voi garanta siguranta oricarui ofiter sau procuror care ar duce o actiune impotriva unui politician corupt, indiferent la ce nivel. Ii garantez integritatea, siguranta, functia", a mai spus Traian Basescu, anuntand totusi ca va face schimbari rapide "la varful MAI" si ceva mai tarziu in teritoriu.

Am ajuns sa intoarcem cu picioarele in sus democratia
Referitor la descentralizare si cresterea autonomiei locale, Traian Basescu i-a anuntat pe responsabilii din domeniu ca asteapta de la ei masuri clare.
"Nu este permis sa scriem doar in lege cuvantul descentralizare locala, iar in practica in administratia locala atributiile celor alesi sa devina tot mai putine, iar cei alesi tot mai desconsiderati de cei care sunt legati de functii care tin direct de ministere.
Una din misiunile principale pe care le aveti este sa serviti comunitatea, si nu sa va situati deasupra ei numai pentru ca aveti subordonare la minister.
Descentralizarea este singura solutie de democratizare reala a vietii sociale si economice in Romania si o voi sustine si eu, o va sustine si guvernul cu toata forta", a spus presedintele Traian Basescu.
Traian Basescu i-a avertizat pe responsabilii din minister ca activitatea MAI va sta tot timpul in atentia sa si ca fiecare comunitate mai mare sau mai mica va trebui sa-si poata decide drumul pe care se angajeaza, sa utilizeze resursele dupa nevoile ei si nu "dupa nevoi dictate de la Bucuresti".
In ceea ce priveste prioritatile, seful statului a spus ca acestea trebuie stabilite de fiecare comunitate in parte si nu de catre altcineva si ca orice institutie care functioneaza pe teritoriul administrativ are obligatia sa sprijine si sa respecte comunitatea locala.
"In ultimii ani am ajuns sa intoarcem cu picioarele in sus democratia: cei alesi - cu atributiuni si autoritate tot mai mica, iar cei numiti - tot mai puternici in relatiile cu structurile alese democratic. Acest raport va trebui rapid inversat", a avertizat Traian Basescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.